MILANOVIĆ: Srbi, vi ste varvari!  VUČIĆ: Na ludilo ne odgovaramo!

Hrvatski premijer ne odustaje od predizbornih ludorija

MILANOVIĆ: Srbi, vi ste varvari! VUČIĆ: Na ludilo ne odgovaramo!

Politika -
Šef hrvatske vlade izjavio da Srbija treba da otvori logore za izbeglice kao što su to oni uradili. Mi ne volimo reč logor i nećemo ih otvarati, odgovara premijer Vučić

BEOGRAD - Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji već danima koristi ulični rečnik i ne bira reči vređajući Srbiju, juče je prevazišao samog sebe nazivajući nas varvarima! Šef srpske vlade Aleksandar Vučić, s druge strane, kaže da uopšte neće da odgovara na Milanovićevo ludilo.Predsednik hrvatske vlade juče se na konferenciji za novinare ponovo osvrnuo na „zaveru“ koju susedi (Srbija i Mađarska) prave protiv njega.Iracionalne izjave- Teško je reći zašto Mađarska gradi zid. Ne možete to reći racionalno. Pitajte Austrijance, njima ne pada na pamet da grade zid prema Mađarskoj. A Mađarska gradi prema varvarima. Prema Srbima. Neću dopustiti da od nas prave budale - odvalio je on. Milanović je, igrajući se milionima građana obe države, izjavio da je planirao da otvori granice, ali da se predomislio.- Neću dopustiti da se svi migranti šalju Hrvatskoj. To je moja poruka. Srbija pušta da izbeglice neorganizovano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na severu, a onda ih organizovano šalje samo na hrvatsku granicu. Srbija treba da osnuje kampove i logore za izbeglice, kao što je to učinila Hrvatska, a oni reketiraju izbeglice. Beograd i Budimpešta igraju u tandemu i mislim da su u tome potpuno usamljeni. To je na štetu Srbije, to je sečenje grane na kojoj sede - rekao je hrvatski premijer.Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija kontramerama jedino hoće da zaštiti svoje državne, nacionalne i ekonomske interese.EU na strani Srbije- Srbija na sumanute mere neće odgovarati. Na ekonomske mere može da se odgovori merama, na ludilo nikako. Mislili smo da je davno prošlo vreme kad se ulazilo u autobus i govorilo: „Ti, ti i ti, vi ne možete dalje“. Neću dozvoliti da se Srbija i Hrvatska smeštaju u isti koš. To ne rade ni visoki evropski zvaničnici kao što su Federika Mogerini ili Johanes Han. Zvaničnici EU su nedvosmisleno rekli, i to pred predstavnicima Hrvatske, da Srbija u ovome nema krivice, da je krivica na hrvatskoj strani - izričit je Vučić.Ubrzo re{enjeOn je rekao i da nećemo graditi logore i da se kod nas ljudi normalno kreću:- Izbeglice su za mene ljudi, a za Milanovića su krompir i paradajz. Neću dozvoliti da Srbiju gaze i ponižavaju.Ovo je, kako je rekao, dobar način da se razgovara „o orlovima, muvama i šaranju“, a Srbija neće u tome učestvovati. Kako je dodao, na iracionalne i sumanute mere ne može se odgovarati na racionalan način.- Nije bilo kontakata s Milanovićem. Nije mi bilo teško da ga pozovem kad su krenuli s merama, ali sada moram da vidim da li postoji smisao. Neverovatno je to da je zemlja koja nije članica EU dobila veću podršku od članice EU. To govori o tome koliko smo u pravu - zaključio je Vučić.On je sinoć na RTS izjavio da građani mogu da budu mirni:- Poznati sam pesimista, ali se ipak usuđujem da kažem da će se ovo pitanje rešiti u narednih nekoliko dana.

HIT Vučić o teoriji zavere svog ratobornog kolege Srbija, Vatikan, CIA i masoni protiv MilanovićaAleksandar Vučić odbacio je kao smešne izjave hrvatskog kolege Zorana Milanovića da su se protiv vlade u Zagrebu udružile Srbija, Mađarska i opozicija u Hrvatskoj.- Mogao je da doda da su se Vatikan, CIA, masoni, Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili protiv njega. Srbija ne želi da koristi takav govor, ona je odgovorna država i kao takva se i ponaša. Srbija ne može da ukine svoju državu i odustane od reakcije na ekonomsku agresiju Hrvatske. To bi značilo kao da kažemo - uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi - naglasio je premijer.Podsetimo, Milanović je pre dva dana izneo tezu da su se Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili i da se ponašaju kao „sveto trojstvo“.

Sve laži Zorana Milanovića:Laž: Vučićevo pismo nije video niko u Briselu pismo koje je premijer Aleksandar Vučić poslao evropskim zvaničnicima).Istina: Pismo je stiglo kod evropskih zvaničnika.

Laž: Šteta zbog zatvaranja Bajakova veća je za srpsku privredu nego za hrvatsku.Istina: Hrvatska privreda mnogo više gubi jer su imali veliki izvoz u Srbiju.Laž: Hrvatska je starija, pametnija, nije agresivna, ali moramo da štitimo svoje interese.Istina: Hrvatska se zatvaranjem granica pokazala kao vrlo agresivna.Laž: Beograd i Budimpešta igraju u tandemu. U ovom trenutku su potpuno usamljeni.Istina: Beograd i Budimpešta se nisu urotili protiv Hrvatske, Mađari su i nama digli zid, a nismo ni usamljeni, već imamo podršku EU.Laž: U Hrvatsku je za jedan dan ušlo 9.000 izbeglica.Istina: Stvarni podaci pokazuju da ih je bilo dvostruko manje.

Tomislav Karamarko

Hrvatski premijer bi da ispadne junak, ali rat nam ne trebaPredsednik HDZ Tomislav Karamarko rekao je da blokada granica košta Hrvatsku između milion i po i dva miliona evra na dan! - Ma dajte, ovo je predizborna propaganda. Glumatanje velikog domoljublja, koje do sada nismo videli kod Milanovića. A mi smo sa Srbijom imali puno više razloga za sukob... Zašto se nismo sučelili s njima oko „Oluje“? Ovo je sada skroz nepotrebno, ali Milanović u ovom ratu očito želi da ispadne heroj.Poslanik Hrvatskog sabora Milanović se ponaša kao Pobesneli MaksPoslanik Evropskog parlamenta i Hrvatskog sabora Boro Grubišić rekao je da je Milanovićevo ponašanje nedopustivo.- Naš premijer se ponaša kao Pobesneli Maks. Neverovatno je šta se s njim dešava u završnici mandata - rekao je poslanik.

Reagovanja / Domaći i strani političari o izbegličkoj krizi u regionuTomislav Nikolić, predsednik SrbijeTrpimo, ali smo solidarniSrbija trpi zbog politike solidarnosti koju vodi, ali tu politiku neće promeniti.Aleksandar Vulin, ministar radaOvo je rasizamMera hrvatske vlasti za potpuno zatvaranje granica je kao rasizam. Nema nijedne druge reči za to Frans Timermans, potpredsednik EKDesničarski ekstremizamUkoliko se ne pronađe odgovor na migrantsku krizu u Evropi, doći će do uspona desničarskog ekstremizmaMilorad Dodik, predsednik RSNeprihvatljivoNeprihvatljivo je i neprimereno da se jedna država članica EU na ovakav način obračunava s tim pitanjemStjepan Mesić, bivši predsednik HrvatskeNe oživljavajmo devedeseteNe oživljavajmo ne samo retoriku nego i politiku s početka 90-ih godina 20. vekaMilorad Pupovac, potpredsednik SNVNeodgovorna EUEvropa se ne ponaša odgovorno jer dopušta eskalaciju. Ovo ozbiljno narušava ekonomske interese i Srbije i Hrvatske, ali i poverenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track