MILANOVIĆ IZGUBIO RAT OD SRBIJE: Brisel pokreće istragu protiv hrvatskog premijera!
Foto: Kurir štampano

Ko je sad muva, a ko orao: Aleksandar Vučić razbio hrvatskog premijera

MILANOVIĆ IZGUBIO RAT OD SRBIJE: Brisel pokreće istragu protiv hrvatskog premijera!

Politika -
EU naložila da se sprovede hitna istraga zbog hrvatskog zatvaranja granica jer su naši susedi prekršili SSP, poručila Federika Mogerini. Zoran Milanović, posle prekora komesara Johanesa Hana, podvio rep i juče otvorio granični prelaz sa Srbijom

BEOGRAD - Johanes Han, evropski komesar za proširenje, izričito je juče poručio hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da EU nema o čemu s njim da pregovara, te da Hrvati moraju hitno da otvore granicu. A na račun Milanovića stigao je juče još jedan hladan tuš, i to direktno iz sedišta Evropske komisije, koja je najavila istragu zbog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatski premijer je podvio rep i juče otvorio granicu sa Srbijom.Neprimeren rečnikHan je, inače, na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, s kojim je ranije juče obišao prihvatni centar za migrante u Šidu, rekao da ne želi da krije da je veoma zabrinut zbog situacije na srpsko-hrvatskoj granici.- Mislim da tu nema o čemu da se pregovara. Problem se može rešiti jedino podizanjem blokade. Tačno je da je u šengenskoj zoni moguće uvesti određene privremene kontrole granica, ali te mere moraju biti umerene i srazmerne. Mere hrvatske vlade nisu proporcionalne, nego diskriminatorne - naglasio je Han.Govoreći o neprimerenim izjavama hrvatskog premijera Zorana Milanovića da su Srbi varvari, izvestilac kaže da mu se ne sviđa takav način govora.- Ne sviđa mi se ni privatno, a tako nešto posebno ne podržavam na državničkom nivou. Zato tražim od svih da razoružaju svoj govor. Mislim da je to neprihvatljiv jezik između pripadnika naroda, a naročito država - naglasio je Han, dodajući da ne može samo jedna zemlja da snosi teret i da bude žrtva samo zato što je zemlja tranzita.- Niste sami, vi ste Evropljani i treba zajedno da radimo. Ne treba da podižemo nove granice - zaključio je Han.

Podrška Evrope... Johanes Han sa premijerom Srbije
Podrška Evrope... Johanes Han sa premijerom Srbije

Kršenje SSPMaja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, izjavila je da je u sedište EK stiglo pismo premijera Srbije i da će Evropska komisija sprovesti istragu o tome da li je bilo kršenja SSP.- Naše prve procene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSP. Visoka predstavnica juče je razgovarala telefonom s Milanovićem i podsetila ga da je pre dva dana javno pozvala Srbiju i Hrvatsku da što pre reše nesuglasice kako bi se protok robe nastavio - istakla je Kocijančičeva.Povukao seČini se da je Milanović posle upozorenja koje je dobio iz Brisela podvio rep, pa je na zvaničnom Tviter profilu vlade napisano da je moguće otvaranje graničnih prelaza već danas.Premije Aleksandar Vučić pozdravio je potez Hrvata.- Ovo je dobra vest ne samo za Srbiju već i za ceo region - rekao je Vučić, pritom negirajući da je imao tajne sastanke s Milanovićem.- Bili bismo veoma zahvalni, skinuli bismo kapu, samo da nas puste na miru da možemo normalno da se krećemo, da radimo. Srbija nije prekršila nijedan zakon niti normu. Zahvalan sam što su svi u Evropi, bez obzira na to što Srbija nije članica EU, tražili da se poštuju evropski zakoni. To je dobro za Srbiju. To nas ohrabruje na evropskom putu - zaključio je Vučić.

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

ZELENO SVETLO ZA HRVATSKE PROIZVODE Vlada Srbije sinoć ukinula kontramere

VUČIĆ: POBEDILI SU RAZUM I BUDUĆNOST Na predlog premijera Aleksandra Vučića, Vlada je na sednici sinoć u 21 sat stavila van snage kontramere koje je Srbija donela kao reakciju na hrvatsku blokadu granice.Vučić je istakao da odluku Hrvatske da odustane od svojih jednostranih mera ne smatra velikom pobedom Srbije, pobedom naše vlade, već pobedom razuma i budućnosti.- Nijednog sekunda nismo želeli da donesemo nikakve mere, već samo da odbranimo našu zemlju i zaštitimo naše nacionalne interese. Ponosan sam na građane Srbije koji su razumeli da je važno da se zaštitimo - istakao je Vučić.On je dodao da je izuzetno važno što je Srbija, iako nije članica EU, imala gotovo nepodeljenu podršku, za razliku od zemlje koja je članica Unije.- To je znak da smo od početka krize bili u pravu - politička reakcija, slanje pisama, razgovori sa svima, kao i kontramere dali su rezultat - naglasio je premijer i dodao da će od trenutka donošenja odluke na svim graničnim prelazima biti omogućen ulazak kamionima s hrvatskim tablicama, kao i slobodan ulazak za svu hrvatsku robu.Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da ukidanje jednostrane i protivpravne odluke hrvatske vlade o blokadi granice sa Srbijom predstavlja veliki uspeh politike Vlade Srbije i veliki poraz neodgovorne politike hrvatske vlade.

(J. R.)

KURIR VAM POKLANJA NARODNI LEKAR: Koji su najdelotvorniji recepti u borbi protiv holesterola?

Predstavljamo vam najefikasnije prirodne recepte limun i žalfija, jabuka i laneno seme

I ove subote Kurir vam poklanja najbolji magazin o zdravlju – Narodni lekar.

U ovom broju stručnjaci nam daju savete kako da pripremimo najefikasnije prirodne recepte u borbi protiv povišenog holesterola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track