Najnovije vesti

Sonja Liht: Srbija mora biti za stolom na kom se odlučuje o izbeglicama
Foto: Fonet

Uoči Beogradskog bezbednosnog foruma

Sonja Liht: Srbija mora biti za stolom na kom se odlučuje o izbeglicama

Politika
Niko, ali baš niko nije bio spreman za ovu veliku krizu koja je nastala u trenutku kada se kritična masa izbeglica pretežno iz Sirije pokrenula. Bilo je jasno da će to da se desi, smatra Lihtova

BEOGRAD - Jedan od apela koji će biti poslat sa predstojećeg Beogradskog bezbednosnog foruma je da EU mora da pronađe i sprovede jedinstvenu zajedničku politiku za izbeglice, a da u tu politiku treba da budu uljučene sve moćne države sveta, izjavila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Ona je kazala da Srbija mora biti za stolom za kojim se odlučuje o sudbini izbeglica. Liht navodi da ceo svet, pa tako i naš region, nije bio pripremljen za izbegličku krizu, kao i da se Srbija predstavila u pozitivnom svetlu. "Niko, ali baš niko nije bio spreman za ovu veliku krizu koja je nastala u trenutku kada se kritična masa izbeglica pretežno iz Sirije pokrenula. Bilo je jasno da će to da se desi", smatra Liht čiji je Fond jedan od organizatora predstojecge skupa u Beogradu.

Napominje da se skoro godinu dana više od dva miliona izbeglica nalazilo u Turskoj, a oko pola miliona u kampovima u Grčkoj, ali da su se evropski zvaničnici pravili kao da te cifre ne postoje. Liht kaže da se nažalost ni region nije spremio za ovoliki broj izbeglica i dodaje kako su sukobi i zatvaranje autoputeva pogubni za zemlje regiona. Ona ističe da je politička elita predstavila Srbiju kao državu koja je spremna da prihvati izbeglice i pomogne im.

Liht ukazuje kako će glavno pitanje na predstojećem Beogradskom bezbednosnom forumu biti to kako doći do zajedničke politike EU i dodaje da se razmatra još jedno važno pitanje - da li je Nemačka oklevajući lider. Ona podseća kako se Nemačka pokazala otvorenijom od mnogih drugih zemalja i dodaje kako je jedini bolji primer Švedska.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...