Stefanović: Istraga je počela, idemo do kraja. Nećemo dozvoliti da prave atmosferu haosa u Srbiji!
Foto: Marina Lopičić

Afera prisluškivanje

Stefanović: Istraga je počela, idemo do kraja. Nećemo dozvoliti da prave atmosferu haosa u Srbiji!

Politika -
Vidim u medijima kako neki akteri ove priče pokušavaju da se izmigolje. Ali neće moći, otkrićemo ko je lagao, ko je ovo iznosio

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, rekao je večeras da optužbe o prisluškivanju Bojana Pajtića bacaju ljagu na čitav sistem bezbednosti, da se u ovom slučaju radi o potpunoj zameni teza i da čitava afera stvara atmosferu haosa i rušenja premijera Aleksandra Vučića. Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je kompanija "Continental Wind Partners" (CWP) demantovala navode da je direktor EMS-a tražio novac i da je ambasador SAD Majkl Kirbi demantovao da je rekao bilo šta što je navedeno u papiru o prisluškivanju.

Ministar policije je rekao da ce vlasnik Telepromptera Danilo Redžepović večeras u 20 časova doći na razgovor u Upravu kriminalističke policije u Novom Sadu. "Istraga je krenula. Imaćemo vrlo jasnu situaciju da vidimo da li je ovo ššto se deššavalo, ššto je napisano, da li će dati trunčicu dokaza. Mora se pružžiti dokaz da takav papir ide iz bezbednosne služžbe", ukazao je Stefanović. Prema njegovim rečima, "Pajtić je čovek koji na osnovu nekog papira, koji je objavio njegov bliski prijatelj na sajtu 'Teleprompter' gde se ne vidi ništa, pokušava da dokaže špijuniranje".

"U ovom slučaju radi se o potpunoj zameni teza. Imate čoveka koji, na osnovu nekog papira koji objavljuje njegov bliski prijatelj, Danilo Redžepović, na sajtu Teleprompter, hoće da dokaže da je špijuniran. Na osnovu tog papira se ne vidi ništa, osim njegovog navodnog razgovora s Lidijom Udovički, a da li je tog razgovora ikada bilo, da li su oni saglasni da to Danilo Redžepović objavi ili su mu oni dali...", rekao je Stefanović.

"Hoću da kažem da nikakvog dokaza nema da je takav papir došao iz službe. Bacite ljagu na čitav sistem srpske bezbednosti na osnovu jednog, ne mogu da kažem medija, jer je to 'Teleprompter', a takvi nosači informacija nisu mediji, to su banditske institucije koje stiču od ucenjivanja ljudi", naglasio je Stefanović. "Baca se ljaga na sistem bezbednosti. I direktor BIA i ja smo objasnili koliko je netačnih informacija bilo. Ne podudara se ni forma, ni izgled, ni predmet", rekao je Stefanović i dodao da je na osnovu toga jasno da papir ne pripada državnoj agenciji. Stefanović je istakao da "niko ne može da se prisluškuje a da se ne ostavi trag".

"Vidim u medijima kako neki akteri ove priče pokušavaju da se izmigolje. Ali neće moći, otkrićemo ko je lagao, ko je ovo iznosio. Pored toga što smo demantovali, spremni smo da primimo bilo kakvu vrstu kontrole", naglasio je ministar policije. Stefanović je istakao da do sada nije bilo ni jedne pisane primedbe u kojoj se izražava sumnja u prisluškivanje.

"I ambasador SAD Majkl Kirbi je demantovao da je rekao bilo šta što je navedeno u papiru o prisluškivanju. To bi sada bilo dovoljno da Pajtić podnese ostavku", naglasio je Stefanović. Prema njegovim rečima, direktor EMS-a Nikola Petrovic je spreman da ode na poligraf, kako bi se proverilo da li je tačno da je tražio novac. "Firma 'Continental Wind Partners' je poslala dopis u kome je navedeno da Petrović nije tražio novac, niti da je Lidija Udovički tada bila zaposlena u toj firmi", istakao je Stefanović.

"Istraga je krenula. Imacemo vrlo jasnu situaciju da vidimo da li je ovo što se dešavalo, što je napisano, da li će dati trunčicu dokaza. Mora se pružiti dokaz da takav papir ide iz bezbednosne službe", ukazao je Stefanović. Ministar policije je zaključio da je čitava afera oko prisluškivanja Bojana Pajtića "stvaranje atmosrefe haosa i rušenje premijera Vučića koji je počeo da diže Srbiju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja