Karić nije žrtva, nego lice sa poternice

Slobodan Homen

Karić nije žrtva, nego lice sa poternice

Politika -
Homen istakao da apsolutno nije tačna ni tvrdnja Karića, njegovih advokata i stranačkih zastupnika da je Evropski parlament tražio eksplicitnu obustavu postupka protiv njega

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da odbegli biznismen Bogoljub Karić nije žrtva političkog progona, nego čovek koji je sa još 15 osoba optužen da je oštetio državu za više od 60 miliona evra!

Homen je u saopštenju istakao da apsolutno nije tačna ni tvrdnja Karića, njegovih advokata i stranačkih zastupnika da je Evropski parlament tražio eksplicitnu obustavu postupka protiv njega. Homen je i funkcioner Demokratske stranke (DS), a Karićev Pokret snaga Srbije će na predstojećim izborima nastupiti u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

"Međunarodna (Interpolova) poternica raspisana je za Bogoljubom Karićem još u februaru 2006. godine po nalogu istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu, a saglasnost je dalo nekadašnje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava SCG", podsetio je Homen u saopštenju. Dodao je da je Kariću tada i određen pritvor, a tokom 2006. godine međunarodna poternica je i proširivana.

"Upravo podatak da je istraga protiv Karića započela 2006. godine dok su okosnicu vladajuće koalicije činile stranke okupljene oko Demokratske stranke Srbije, a nastavljena u periodu dok izvršnu vlast vrši koalicija okupljena oko DS, ukazuje na činjenicu da nadležni državni organi policija, tužilaštvo i sudovi, rade svoj posao kontinuirano i bez uticaja političkih stranaka i izbornih promena", ocenio je Homen.

Homen je naveo da ne želi da ulazi u Karićeve motive za sklapanje koalicije sa SNS, ali je istakao da Interpolova poternica ostaje na snazi i da niko nema pravo da se meša u istrage i sudske postupke koji su u toku. "Što se tiče medijskih navoda Bogoljuba Karića da je u Srbiji i Rusiji dokazao nevinost, a da u Srbiji ne može da da izjavu, napominjemo da bi nadležni organi Srbije vrlo rado voleli da vide gde i kako je dokazao nevinost", dodao je Homen.Homen je naveo da Karić može pred nadležnim organima u Srbiji da da iskaz kad god poželi i dodao da su istražni sudija i tužilac na raspolaganju u svakom trenutku da ga saslušaju i zabeleže sve što ima da kaže. Bezbednost u pritvoru mu je zagarantovana, a na suđenju ima pravo na prisustvo javnosti, istakao je Homen.

"Što se tiče navoda saradnika Bogoljuba Karića da je Evropski parlament (EP) rezolucijom iz marta ove godine tražio da se obustavi krivični postupak protiv Bogoljuba Karića, mogu samo da kažem da predstavljaju laž i najgrublje obmanjivanje javnosti. Rezolucije EP su javni dokumenti i svako može jednostavnim uvidom da utvrdi da se ime Bogoljuba Karića ne pominje ni u jednoj rečenici, niti bilo kom kontekstu", naveo je Homen.

Homen je, sa obzirom da se u javnosti "neprestano manipuliše zahtevom" EU da se ukine krivično delo zloupotrebe službenog položaja, istakao da taj zahtev nije nalog da se obustave postupci za malverzacije i pljačke, već da se u zakonodavstvu zamene novim delima, što je Ministarstvo pravde izmenama Krivičnog zakonika učinilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track