BITKA ZA SVETINJE: Srbiju u Unesku čuvaju Kina, Rusija i Indija!
Foto: Nemanja Pančić, Fonet

Borba u Parizu

BITKA ZA SVETINJE: Srbiju u Unesku čuvaju Kina, Rusija i Indija!

Politika -
Priština ima podršku 26 članova od 58, uključujući SAD i Nemačku, a da bi se zahtev uvrstio na dnevni red, potrebna je podrška njih 30

BEOGRAD - Još je neizvesno kakav će biti rezultat diplomatske borbe Kosova i Srbije u vezi s ulaskom u Unesko, a prema nezvaničnim saznanjima Kurira, Priština tvrdi da uz sebe ima oko 26 od ukupno 58 članova Izvršnog saveta Uneska, čije zasedanje počinje danas.Da bi zahtev Kosova bio uvršten u dnevni red, potrebno je da ima podršku 30 članica IS, ukoliko ne bude uzdržanih zemalja. Uz Kosovo su, kako za Kurir tvrdi izvor blizak diplomatskim krugovima, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD, Holandija, Luksemburg i Kuvajt.- S druge strane, uz Srbiju su, između ostalog, Kina, Rusija, Indija, Španija, Alžir, Maroko, Argentina, Brazil, Kuba - navodi naš sagovornik.Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesku, kaže da Srbija ovih dana ulaže ogromne diplomatske napore kako bi blokirala Prištinu.- Situacija je i dalje neizvesna jer su u vezi s prijemom Kosova neodlučne ne samo one zemlje koje nisu priznale Kosovo već i one koje su ga priznale. Srbija, zajedno sa svim institucijama, radi na tome da se ne ostvari namera Kosova - kaže Tanasković.Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić kaže da je Priština potezom u vezi s Uneskom želela dalju afirmaciju jednostrano proglašene nezavisnosti.- Politička suština članstva Kosova u Unesku želja je da se promeni istorija i da se srpska kulturna baština prikaže kao albanska - kaže Đurić.Konačna odluka o tome hoće li se zahtev Kosova uopšte naći na dnevnom redu biće doneta 12. oktobra.

ProceduraSVE NA STALNOJ KONFERENCIJIUkoliko Priština progura svoj zahtev da Kosovo postane član Uneska i ako to uđe u dnevni red i dobije preporuku, konačnu odluku o članstvu donosi stalna konferencija Uneska. Planirano je da se zasedanje ovog tela održi od 3. do 18. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track