AI: Prioritet Euleksa kazna za ratni zločin i zaštita svedoka

AI: Prioritet Euleksa kazna za ratni zločin i zaštita svedoka

Politika -
Na Kosovu preovlađuje kultura nekažnjivosti, koju često podstiču funkcioneri kosovske vlade, ukazuje međunarodna organizacija sa sedištem u Londonu

BRISEL - Misija Evropske unije na Kosovu (Euleks) u narednom periodu treba kao prioritet da postavi procesuiranje ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, od kojih su mnogi još ostali nekažnjeni, a neophodno je uspostaviti efikasni međunarodni program zaštite svedoka, ocenio je Amnesti internešenel (AI) u najnovijem izveštaju o Kosovu.

Euleksu će u junu 2012. biti produžen mandat, a od uspostavljanja Misije u decembru 2008. učinjen je izvestan napredak. Međutim, na Kosovu još preovlađuje kultura nekažnjivosti, koju često podstiču funkcioneri kosovske vlade, ukazuje međunarodna organizacija sa sedištem u Londonu.

"Kako sada stvari stoje, pravosudni sistem na Kosovu nije u stanju da na adekvatan način rešava nasleđe nekažnjivosti za ratne zločine," smatra AI.

U obimnom izveštaju pod nazivom "Vreme je da Euleks da prioritet ratnim zločinima", AI, polazeći od svojih preporuka iz 2008. godine, analizira ono što je do sada učinjeno i daje niz novih preporuka.

Napominjući da će u naredne dve godine Euleks biti reorganizovan i smanjen i da će povući osoblje iz policije i carine, što će misiji omogućiti da se usredsredi na pravosudni sistem, AI ukazuje da je to idealna prilika da se "ojačaju međunarodne komponente pravosudnog sektora i obezbede potrebna sredstva i osoblje neophodno za rešavanje pitanja nekažnjivosti".

Prema ovoj organizciji, nekažnjivost postoji na obe strane - za zločine protiv kosovskih Albanaca odgovarao je samo mali broj pripadnika srpskih vojnih i paravojnih snaga, "ali za zločine protiv kosovskih Srba, Roma i drugih manjina odgovaralo je još manje pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova".

"Gotovo 13 godina od okončanja sukoba, na Kosovu preovlađuje kultura nekažnjivosti koju ohrabruju članovi vlade. Stalno prisustvo međunarodnih istražitelja, tužilaca i sudija, naročito u slučajevima koji se tiču istaknutih optuženika ili optuzenih članova vlade, od ključnog je značaja za razbijanje takve prakse, ali broj pripadnika Euleksa posvećenih istrazi i procesuiranju ovih zločina je neadekvatan," ukazuje AI.

Brojni slučajevi nestalih i otetih su još neistraženi, istrage o slučajevima seksualnog naselja su tek počele, dodaje se u izveštaju.

Poseban problem, kako se ističe, predstavlja zaštita svedoka, pre, tokom i posle postupka u procesuiranju ratnih zločina, koja je "žalosno neadekvatna". "Bez dovoljno sredstava i u odsustvu pomoći od članica EU u pružanju dugoročne zastite, samo mali broj potencijalnih svedoka ima dovoljno poverenja da će biti zaštićen", upozorio je AI.

Euleks je, kako se navodi, "učinio izvestan napredak" u nastojanju da vladi Kosova i njenim institucijama pomogne u izgradnji nezavisnog i nepristrasnog sudskog sistema, ali ostaje još mnogo toga da se uradi. Kosovska policija je tek na početku obuke za istraživanje zločcina, a u kancelariji specijalnog tužioca Kosova počela su da rade samo dva tužioca.

Imajući sve to u vidu, AI je pozvala članice EU i druge aktere da prilikom razmatranja Euleksovog mandata za period 2012-2014. obezbede da istraga i procesiuranje zločina protiv čovečnosti bude postavljena kao prioritet, što, kako ukazuje, podrazumeva povećanje broja međunarodnih pripadnika policije, tužilaca i sudija koji rade na rešavanju ratnih zločina, zadržavanje međunarodnog osoblja u Odeljenju za sudsku medicinu, dok se ne obuči lokalno osoblje, i uklanjanje prepreka za efikasne istrage i suđenja.

Napori Euleksa u narednom mandatau treba da uključe i istragu i procesuiranje slučcajeva posleratnih otmica Srba i drugih manjina, istragu i procesurianjue slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja u vreme rata i uklanjanje prepreka za sprovođenje efikasnih istraga i suđenja, istakao je AI.

U cilju rešavanja pitanja ratnih zločina, neophodno je uspostaviti efikasni međunarodni program zaštite svedoka, što podrazumeva podršku članica EU u obezbeđivanju dugoročne zaštite glavnih svedoka u slučajevima ratnih zločina, istaknuto je u preporukama.

Euleks treba da preduzme mere kako bi obezbedio dugoročnu održivost pravosudnog sistema na Kosovu, zaključio je Amnesti internešene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja