KOSOVO NADOMAK UNESKA Dačić za Kurir: Nije sve izgubljeno, borićemo se!

Šok u Srbiji

KOSOVO NADOMAK UNESKA Dačić za Kurir: Nije sve izgubljeno, borićemo se!

Politika -
Bitka za predlog: Prvo glasa Izvršni savet 21. oktobra, za šta je potrebna većina od 58 članica, a onda i Generalna konferencija

BEOGRAD - Zahtev da Kosovo postane član Uneska našlo se kao 43. tačka na dnevnom redu 197. sednice Izvršnog saveta te organizacije, a sudeći po brojkama, koje, prema rečima izvora Kurira iz diplomatskih krugova, ne idu u našu korist, o sudbini srpske baštine na Kosovu i Metohiji odlučivaće se na sastanku Generalne konferencije u novembru. Tada su nam šanse veće jer je potrebno da glasa dvotrećinska većina.

- Da bi predlog prošao Izvršni savet, potrebno je da ga podrži većina. S obzirom na to da je 45 od 58 članica Saveta već podržalo to da se Kosovo nađe na dnevnom redu sednice koja će biti održana 21. oktobra, sumnjam da će se nešto krucijalno promeniti - kaže naš izvor i dodaje su nam šanse na sednici Generalne konferencije, gde je potrebna dvotrećinska većina, ipak malo veće.- Ukoliko svih 195 članica bude glasalo, Kosovu će biti potrebno 130 glasova da bi bilo primljeno u Unesko - kaže naš izvor i objašnjava da je reč o idealnom primeru jer je moguće da će biti uzdržanih čiji se glasovi ne računaju.Da šanse Srbije na sastanku Saveta nisu velike, smatra i premijer Aleksandar Vučić.- Ni Turci to vekovima nisu uspeli da otmu. Pa neka izvole. Videćemo. Šanse Srbije na Generalnoj konferenciji nisu velike, ali ih ima. Borićemo se do poslednje kapi znoja. Nećemo kriti svoje razočaranje ponašanjem naših velikih prijatelja - kazao je Vučić.I šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Kurir kaže da se stavljanje Kosova na dnevni red moglo očekivati.- Već sam rekao da je istina na našoj strani, ali nisu brojke. Borićemo se koliko je to moguće 21. oktobra, a ako tad ne uspemo, onda na sednici Generalne konferencije u novembru - rekao je Dačić.

Darko TanaskovićDNEVNI RED BEZ GLASANJA - PRESEDAN- Usvajanje dnevnog reda sednice Izvršnog saveta bez glasanja je presedan - smatra ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković.On je naveo da su se, posle usvajanja dnevnog reda, javili predstavnici Rusije, Kube, Kine, Argentine, Španije i Brazila, koji su se usprotivili ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track