Server: Vanredni izbori u Srbiji - ako jačaju podršku reformama
Foto: YT

Server: Vanredni izbori u Srbiji - ako jačaju podršku reformama

Politika -
VAŠINGTON - EU i SAD nemaju nikakav problem sa održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji sve dok se poštuju demokratske procedure, a ukoliko oni još i konsoliduju podršku reformama biće pozdravljeni i u Briselu i u Vašingtonu.

Ovo je izjavio politički analitičar iz Vašingtona i ekspert za Balkan Danijel Server, koji je, odgovarajući na pitanje da li postoji Ruske Federacije u vladi Srbije, odgovorio potvrdno.

Server je naveo da je Beograd i istorijski i u sadašnjosti Moskvi bliži nego što "zapadnjaci" smatraju prikladnim za zemlju koja ima aspiracije da postane članica EU.

"Svakako bi i Brisel i Vašington bili srećniji da je Srbija uskladila svoju politiku po pitanju evropskih sankcija prema Rusiji. Mnoge evropske zemlje su u prošlosti održavale dobre odnose sa Rusijom, ali trenutno ponašanje Moskve u Rusiji i Ukrajini čini to mnogo težim, nego što je bilo u bliskoj prošlosti", naveo je Server. Iako je istakao da ne učestvuje u tumačenjima potencijalnih prekompozicija vlada drugih zemalja, u smislu potencijane promene partnera SNS u vladi posle parlamentarnih izbora, on je naveo da je dobro je poznato koje su partije i lideri u Srbiji prijateljski nastrojeni prema Moskvi, a kojima su bliži Brisel i Vašington.

"Ali, Brisel i Vašington nemaju pravo glasa, već samo mogu da nastave da se trude da utiču na politiku Beograda na način koji omogućava članstvo Srbije u EU", podvukao je Server. Server je naglasio i da, bez obzira na to kakve interese međunarodna zajednica ili njeni delovi imaju u nekoj zemlji, u stvarnim demokratijama ne postoji nikakva garanicja da će ishod izbora biti u skladu sa onim što međunarodna zajednica preferira. "Na građanima Srbije je da odrede šta je ishod", rekao je Server. Upitan o strankama na političkoj sceni Srbije koje EU i SAD smatraju prihvatljivim partnerima, Server je rekao da svako ko je zaista posvećen demokratiji, uključujući slobodnu štampu i nezavisno pravosuđe, nailazi na "toplu dobrodošlicu" u EU i SAD, ali i da bi na isti način bila dočekana svaka vladu koja je posvećena nastavku ozbiljne normalizacije odnosa sa Puštinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja