VULIN: Vanredni izbori bolje su rešenje od referenduma
Foto: Marina Lopičić

U kom pravcu Srbija treba da ide

VULIN: Vanredni izbori bolje su rešenje od referenduma

Politika -
Ministar rada rekao je da je odluka o održavanju tih izbora na premijeru Srbije, ali da bi on lično voleo da ih bude

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da su u ovom trenutku vanredni parlamentarni izbori u Srbiji bolje rešenje od referenduma, ukoliko imamo dilemu u kom pravcu Srbija treba da ide.

“Mislim da su izbori mnogo bolje rešenje u ovom trenutku, referendum je odgovor na samo jedno pitanje, a naša politička situacija je mnogo kompleksnija nego što je odgovor na samo jedno pitanje. Na izborima je čitav niz pitanja i ako mene pitate ja bih pre išao na izbore ako imamo dilemu u kom pravcu treba da idemo”, rekao je Vulin novinarima u parlamentu.

Vulin je napomenuo da je odluka o održavanju tih izbora na premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ali da bi on lično voleo da ih bude.O srpskoj imovini na Kosovu nema političkih odluka

Ministar je istakao da Vlada Srbije treba da se obrati svakom međunarodnom subjektu kada je u pitanju njena imovina na Kosovu i Metohiji i da se nada da će jezik svojine svi razumeti. Vulin je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Vlada Srbije bila više nego jasna da se o našoj imovini ne mogu donositi političke odluke, pogotovo bez dogovora sa Srbijom.

“Godinama možemo da dokazemo svaki dinar koji smo odvojili za imovinu na Kosovu, mi i dalje servisiramo čak i sve naše obaveze, plaćamo sve dugove koji su nastali po osnovu kreditiranja za objekte na Kosovu. Postoje i objekti koji pripradaju našem Telekomu koje ne mozemo da koristimo”, naveo je Vulin. On je dodao i da se o imovini mora govoriti u celini, a ne pojedinačno. “Ako stavite da mi treba da predamo Gazivode, to se nismo dogovorili, dogovorili smo se da ćemo raditi na rešavanju snabdevanja struje i imovine”, naveo je Vulin.

Govoreći o amandmanu na nacrt platforme za poglavlje 35, Vulin je rekao da to poglavlje ne može da bude zamena za briselski dijalog i da bi sve drugo bilo menjanje dogovora.

Vulin je rekao i da je Srbija sve uradila što se od nje tražilo, da implementacija Briselskog sporazuma nije oročena nekim datumom, ali da za neke stvari Srbija nije kriva, poput formiranja Zajednice srpskih opština, i da za to ne može krivica da bude svaljena na Srbiju.

“Mi smo dobar partner, sve smo ispunili, nije u redu da nam bilo ko nameće nove i nove obaveze i da ono što smo uradili nije važno. Srbija je dobar partner i bilo bi dobro da međunarodna zajednica pokaže da postuje to što radimo i da pokaže da nas zaista želi u zajednici evropskih naroda”, rekao je Vulin.

Na pitanje o zahtevu da Kosovo bude član Uneska, Vulin je rekao da postoje stvari na koje možemo da utičemo i one na koje ne možemo da utičemo, kao što je kako će države glasati o tom zahtevu.

"Ali, ne smemo da prestanemo da se borimo. Svako mora da razume koliko je za nas baština na Kosovu bitna i svako mora da razume da je to nešto što veoma vređa naša osećanja i političke interese i da u skladu sa tim mora da vodi računa o budućim odnosima sa Srbijom", naveo je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track