Zašto Tomi smeta da srpski izdavač kupi Politiku i Novosti?

Sramotna izjava

Zašto Tomi smeta da srpski izdavač kupi Politiku i Novosti?

Politika -
Predsednik ima pravo na stav, ali ne sme da zaboravi da uvek nastupa sa pozicije predsednika Srbije, što daje dodatnu težinu, upozorava advokat Toma Fila

Kome smeta da srpski izdavač kupi Politiku i Novosti verovatno zna predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Čim je pre 10 dana objavljeno da je srpska Adria medija grupa, izdavač najtiražnijeg dnevnog lista Kurir, preuzela prava koje je VAC imao u Srbiji, digli su se dežurni NVO vikači sa svojom svitom. To, ipak, nismo očekivali od predsednika države.

Da li je Nikolića pogodilo izveštavanje Kurira o aferama, vezanim za njegovo ime, pa je iskoristio prvu priliku da iznese uvrede na naš račun? Nije isključeno da je po sredi, ipak, drugi interes. Odnosno da nekome veoma smeta da najveća medijska kuća u regionu, srpska Adria medija grupa, preuzme dva srpska medija sa najvećom tradicijom u Srbiji i na Balkanu. Zašto se šef države uključio u ovu, toliko poznatu nam antisrpsku retoriku, bilo bi dobro da objasni.Pored svega toga predsednik je zloupotrebio svoj uticaj i izvršio pritisak na medije svojom poslednjom izjavom za jedan beogradski medij, a na račun Kurira. Nikolić je izneo uvredljivu kvalifikaciju, upitan da prokomentariše kupovinu svih prava i potraživanja od nemačke Funke Medien Grupe, a prema i u vezi sa kompanijama Politika i Novosti, a od strane Adria medija grupe. Nikolić je tim povodom, u intervjuu izjavio da bi bilo "katastrofa ukoliko bi Novosti i Politika ličile na Kurir"?!

Da je Nikolić prekoračio ovlašćenja saglasni su stručnjaci. Advokat Borivoje Borović upozorava da predsednik ne sme da daje ovakve izjave jer vrši uticaj na medije.

- Bez obzira na to da li neki medij ima kritički stav prema njemu, ili ne, predsednik države ne bi trebalo da daje izjave o vlasništvu u medijima jer država i treba da izađe vlasničke strukture medija - navodi Borović.

Borivoje Borović, Foto: Kurir
Borivoje Borović, Foto: Kurir

Advokat Toma Fila navodi da predsednik ima pravo na stav, ali da ne sme da zaboravi da uvek nastupa sa pozicije predsednika Srbije, što daje dodatnu težinu.

- Ne razumem napade jer ono što ste vi uradili je stvar, tržišta, berze i savremenog poslovanja. Svako ima pravo da kupi akcije koje se nalaze na berzi i to je čisto tržište i kapitalizam kom težimo - objašnjava Fila.

Toma Fila, Foto: Fonet
Toma Fila, Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track