(VIDEO) 7 GODINA SNS Vučić: Neću stati, krenite na posao, novih 7 godina je pred nama!
Foto: Printscreen Tanjug

Svečanost u Centru Sava

(VIDEO) 7 GODINA SNS Vučić: Neću stati, krenite na posao, novih 7 godina je pred nama!

Politika -
Moja vizija je Balkan bez stega, bez granica..., rekao je lider SNS dodajući da želi dobre odnose sa Bošnjacima, Hrvatima, Albancima, ali da neće dozvoliti da Srbiju iko ponižava. Vučićev i Nikolićev govot pozdravljeni stajaćim ovacijama
1 / 38 Foto: Printscreen Tanjug

BEOGRAD - Srpska napredna stranka obeležava danas sedam godina od svog osnivanja proslavom u Centru Sava. Svečanost je počela u 12.15 časova, nekoliko minuta pošto je lider SNS Aleksandar Vučić, pozdravljen ovacijama, ušao u salu.

Nedugo potom na pozornicu je izašao i voditeljski par koji je pročitao imena zvanica koje su iz čitavog sveta došle na proslavu. Među stranim gostima, najviše aplauza dobili su kineski ambasador u Srbiji Liman Čang i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin. Na proslavu je sa zakašnjenjem došao i ambasador Velike Britanije Denis Kif.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Od domaćih zvanica na proslavu su došli svi vodeći srpski političari među kojima su Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Dragan Marković Palma, Milan Krkobabić, Vuk Drašković, predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić...

Ovacije su osim Vučića, dobili i predsednik Republike Tomislav Nikolić, kojem je čitava sala uz buran aplauz ustala u znak pozdrava, i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

13.40 - Lider SNS Aleksandar Vučić izašao za govornicu, obratio se stranačkim saborcima i gostima skupa. Zahvalio se svim zvanicama, ambasadorima, Dodiku, Tadiću.. i predsedniku Nikoliću, kojem se sve vreme obraćao na vi i sa gospodine predsedniče.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Odmah potom obratio se i svojim naprednjacima rekavši da su najjača stranka svih ovih godina. Odmah potom obratio se građanima rekavši da su jedina stranka dosad koja se usudila da nešto menja, koja ustaje i pada, koja je zatekla praznu kuću i razorene finansije i koja je pokazala da ništa ne možemo da promenimo dok prvo ne promenimo sebe...

- Moja vizija je Balkan bez stega, bez granica..., rekao je Vučić dodajući da želi mir i dane želi da iko ratuje, da želi dobre odnose sa Bošnjacima, Hrvatima, Albancima, ali da "nećemo dozvoliti da Srbiju iko ponižava".

- Prvi sam na svom poslu, poslednji odlazim i ne znam za odmor - rekao je Vučić na šta su mu naprednjaci otpozdravili aplauzom.

- Neću stati, stvoriću nešto od Srbije - rekao je Vučić i poručio svojim naprednjacima: Krenite na posao, novih 7 godina je pred nama! Živela Srbija!

Predsednik SNS je na kraju pozdravio građane, svoje članstvo i nekoliko hiljada "divnih ljudi" koji nisu mogli da uđu u salu Sava centra nego su svečanost gledali na video-bimu.

Skup je završen horskom izvedbom "Vostani Sebie", posle čega je pušteno na stotine plavo-crvenih balona.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

- Mile nemoj da se ljutiš, mnogo mi je lepo kad vas vidim zajedno, pa bilo to i u Beogradu... Mnogo volimo Republiku Srpsku i mnogo mi je drago kad ste jedinstveni - rekao je Vučić obraćajući se Dodiku i Ognjenu Tadiću (SDS).

13.33 - Za govornicom je u ime mladih pobednica takmičenja u besedništvu Pravnog fakulteta Sanja Lakić.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

13.30 - U sali je nastao tajac, koji je zbunio i konferansijea glumca Dejana Lutkića, koji je nastao kada je jedan gost na svečanosti počeo da izvikuje parole protiv "nji’ovih vlada", verovatno inspirisan Kusturičinim izlaganjem koje se završilo samo trenutak ranije.

13.20 - Govori reditelj Emir Kusturica. Obraćanje počeo rečima: Imam bolji politički trik od Dačića, izazvavši smeh u sali... U svom govoru dotakao se Elvisa J. Kurtovića, Andrićgrada, stare narodne: Bolje džaba sedeti, nego džaba raditi, ali i SFRJ komentatorke Milke Babović, koja je ostala upamćena po maštovitim opisima umetničkog klizanja...

13.15 - Za govornicom je Nadežda Nikolić, predsednica 24 penzionerska kluba, koja je rekla da je Vučić tako mlad čovek, a tako istrajan, kao i da je to čovek koji ima neverovatnog sluha za stare, dosad jedini premijer koji je posetio Dom za stare na Bežanijskoj kosi i koji izvlači ljude iz samotinje otvarajući klubove po opštinama...

Nadežda Nikolić (Foto: Printscreen)
Nadežda Nikolić (Foto: Printscreen)

Vučić i Nikolić su sa osmehom pratili izlaganje penzionerke Nadežde.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

13.05 - Lideru i članstvu SNS obratio se bivši austrijski kancelar i sadašnji savetnik Vlade Srbije Alfred Guzenbauer.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

12.55 - Prikazan film o radu SNS.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

12.45 - Lideru SNS i učesnicima svečanosti obratio se koalicioni partner i lider SPS Ivica Dačić. Na početku govora obratio se u šali delu učesnika skupa sa drugovi i drugarice, rekavši "među vama ih sigurno ima puno".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nastavljajući sa anegdotom o vozu i pruzi u vreme Tita, ministra Mrkonjića i dosovaca, završio je rečima da u životu, kao i u šahu - a vaš predsednik je pasionirani šahista, rekao je Dačić - treba imati cilj.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

12.40 - Na bini je predsednik RS Milorad Dodik. Obraćanje skupu započeo je rečima "Braćo i sestre" dodajući da Srpska živi zagledana u Srbiju, koja je lider stabilnosti u regionu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

On je rekao i "Aci i Tomi da ne smeju stati" uzviknuvši "Živela Srbija, Živela Republika Srpska". Sišao je sa bine i čestitao Vučiću, zagrlivši se s njim.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

12.35 - Tomislav Nikolić obratio se skupu počevši govor sa Dragi, Aleksandre... Govoreći o počecima SNS i stanju u Srbiji, izlaganje je završio sledećim rečima: Izdrži, Aleksandre...Biće još teže...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

- Ja sam uvek tu... I kad me radujete i kad me rastužujete... Na mnogaja ljeta... Živela Srbija - rekao je Nikolić i zagrlio se sa Vučićem.

Foto: Printscreen

SNS je osnivačku skupštinu održala 21. oktobra 2008. godine. Predsednik stranke Aleksandar Vučić od aprila 2014. godine je i predsednik Vlade Srbije nakon izbora na kojima su naprednjaci osvojili natpolovičnu većinu u Narodnoj skupštini. Poslanička grupa naprednjaka u aktuelnom skupštinskom sazivu ima 136, od ukupno 250 poslanika.

SNS je stranka jasnog demokratskog opredeljenja, čiji je cilj sprovođenje državotvorne politike i zašita vitalnih nacionalnih interesa.

Takođe cilj SNS je i realan i ubrzan ekonomski razvoj i moderna država, unapređenje ljudskih prava, borba protiv korupcije i kriminala. Stranka se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, blisku saradnju sa Rusijom, SAD, Kinom, Japanom, UAE, zemljama Bliskog istoka...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track