DSS USVOJIO PREDIZBORNU PLATFORMU: Država slobode i pravde
Foto: Nebojša Mandić

10 tačaka

DSS USVOJIO PREDIZBORNU PLATFORMU: Država slobode i pravde

Politika -
Prva tačka u platformi je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje kroz jačanje potencijala, koja će biti usredsređena na očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije

BEOGRAD - Glavni odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) usvojio je predizbornu platformu u deset tačaka pod nazivom "Država slobode i pravde". Prva tačka u platformi je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje kroz jačanje potencijala, koja će biti usredsređena na očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Druga je prihvatanje učešća samo u onim integracionim procesima kroz koje se obezbeđuje jačanje sopstvene moralne snage, ekonomije, povećavanje odbrambenih potencijala i sprečavanje daljeg odliva stanovništva. Treća tačka je organizovanje jakog ekonomskog zamaha oslanjanjem na velike privredne sisteme u državnom, privatnom i mešovitom vlasništvu, i domaći kapital, pri čemu, kako je navedeno, privatna inicijativa mora biti zaštićena jasnom zakonskom regulativom.

Među tačkama je i borba za političku demokratiju, razvoj građanskog društva zasnovanog na solidarnosti i pravednosti, kao i jačanju ograničene i jasno određene sfere nadležnosti suverene države. Kako je navedeno, za DSS je najviša vrednost slobodan građanin, odgajan u porodici zasnovanoj na moralnim i tradicionalnim vrednostima, koji odlučuje o opštim pitanjima dobrobiti zajednice i države i koji je državu koja mu tu i takvu slobodu jemči, spreman i da brani.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

U predizbornoj platformi piše i da se zalažu za jačanje tradicionalnih vrednosti i podršku roditeljstvu i porodici kao osnovnoj ćeliji društva. DSS će preduzeti sve mere u cilju vođenja aktivne populacione politike koja bi se uskladila sa političkim i ekonomskim ciljevima države, a kako bi se rešio najveći problem Srbije u 21. veku - demografski. DSS će se zalagati i za sprečavanje neumerenog bogaćenja korporacija na račun naroda kroz ograničavanje ekonomskih i eliminaciju političkih monopola i formulisanje jasne politike, kojom će se regulisati problemi visine kamatnih stopa, marži i poreskih stopa na profite.

U platformi je navedeno i pomaganje najugroženijim kategorijama stanovništva, kroz subvencionisanje osnovnih potreba i pružanje zaštite svakom građaninu zemlje pred nasrtajima međunarodnih finansijskih institucija i korporacijskog kapitala. DSS je za zaustavljanje rasprodaje državne imovine i neobnovljivih resursa, odustajanje od mera koje nameću međunarodne finansijske institucije i za vođenje samostalne razvojne politike. Kao deset tačka u platforme navedeno je preduzimanje mera u cilju resuverenizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track