IZA KULISA SASTANKA Državni vrh: Nećemo ucene, idemo u EU!
Foto: Nemanja Pančić

Šta se dešavalo na Andrićevom vencu

IZA KULISA SASTANKA Državni vrh: Nećemo ucene, idemo u EU!

Politika -
Jedinstvo Čelnici države poslali poruku da nema priznanja Kosova, kao i da idemo u Uniju uz dobre odnose s Rusijom i Kinom. Predsednik SANU ipak prvi stigao u Predsedništvo, a na sastanku su bili i patrijarh, vicepremijer Dačić, ministri...
1 / 6 Foto: Dado Đilas

BEOGRAD - Sve institucije i državni organi Srbije oštro se suprotstavljaju prijemu Kosova u Unesko, a Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i nastaviće evropske integracije - glavni su zaključci s jučerašnjeg sastanka državnog vrha, predstavnika SPC i SANU u Predsedništvu.

- Sastanak je protekao bez ikakve svađe ili povišenog tona, razgovarali smo o teškoj situaciji u vezi s KiM i EU, ali smo lako došli do zajedničkog zaključka da nećemo pristati na ucene, kao i da nema odustajanja od evropskog puta - kaže naš izvor sa sastanka.

Vladimir Kostić
Vladimir Kostić

U saopštenju iz Predsedništva naglašeno je da se sve institucije i državni organi Srbije oštro suprotstavljaju prijemu Kosova u Unesko, što je danas na dnevnom redu te organizacije, i pozivaju njene članice da zahtev Kosova i zemalja koje ga podržavaju odbiju i odbace. Državni vrh navodi da bi otimanje srpskih crkava i manastira na KiM ugrozilo opstanak ne samo srpskog, evropskog i svetskog kulturnog nasleđa već i Srba na KiM. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, saglasio se državni vrh, a podrška stvaranju Zajednice srpskih opština biće jedan od prioriteta državne politike.- Srpska država nastaviće svoj put ka članstvu u EU, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa s Rusijom, Kinom i drugim zemljama. Dijalog Beograd i Prištine u Briselu trebalo bi da se nastavi, a srpska vlada i delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava, da donose kompromisna rešenja za bolju saradnju Srba i Albanaca - saopšteno je s Andrićevog venca.

Marko Đurić
Marko Đurić

Svi prisutni saglasili su se i da je potrebno da „u društvu vlada otvoren, kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima, da ne postoje tabu teme i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerantnosti, otvorenosti i snage“. U sprovođenju usaglašene politike, navedeno je, potrebno je jedinstvo.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

Vladika Amfilohije
Vladika Amfilohije

Za istim stolom našli su se predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, čelnica parlamenta Maja Gojković, ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić i Nikola Selaković, direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić, a pojavio se i predsednik SANU Vladimir Kostić s akademcima Ljubomirom Maksimovićem i Mihailom Vojvodićem, kao i članovi Sinoda SPC. Iako je Kostić otkazao dolazak zbog prašine koja se digla posle njegove izjave da Kosovo više nije u rukama Srbije, on se ipak pojavio, i to nakon što ga je Vučić pozvao. Kostić je čak bio prvi koji je ušao u Predsedništvo, 15 minuta pre dogovorenog vremena, dok je premijer na sastanak došao trčećim korakom, preskačući po dva-tri stepenika.Sastanak je počeo nešto posle 16 sati i završen je oko 19 sati, a učesnici nisu davali izjave.

 Ivica Dačić
Ivica Dačić

Govoreći šta očekuje od sastanka, predsednik Nikolić je samo kratko rekao:- Slogu i jedinstvo.

Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

Imajući u vidu aktuelne događaje, Dragomir Anđelković, analitičar, kaže da je dobro što je do ovog sastanka došlo.- Od sastanka se očekivalo da se zauzme zajednički stav o važnim državnim pitanjima i odgovori na pitanje kako će zvanična Srbija reagovati na sve dileme. Jedinstven stav povećava šanse Srbije da poboljša svoj pregovarački status - napominje Anđelković.O važnim temama juče su raspravljali i ministri policije i odbrane Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić, predsednica Skupštine Maja Gojković, akademici Ljubomir Maksimović i Mihailo Vojvodić, kao i crkveni velikodostojnici.

Ambasador DitmanNemačka vas ne ucenjuje!Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da nema novih uslova za otvaranje poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom, kao ni zahteva da priznamo Kosovo: „Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i pristupanja EU moraju da se nastave paralelno.“Borislav StefanovićOPOZICIJA UZ VLADU SRBIJEBorislav Stefanović poručio je da državni vrh ima podršku opozicije kada je reč o Kosovu, EU i Briselskom sporazumu:- Protiv sam Vučića i Vlade, ali kada je reč o Kosovu i evropskim integracija, Briselskom sporazumu, Vlada ima podršku opozicije.

ZAKLJUČCI1. Protiv prijema Kosova u Unesko2. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova3. Srpska država nastaviće put ka članstvu u EU4. Još veća saradnja i konkretizacija specijalnih i paralelnih veza Srbije sa Republikom Srpskom5. U jeku migrantske krize, regionalna saradnja je vitalni državni i nacionalni interes6. U društvu da vlada otvoren dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima7. Jedinstvo u sprovođenju usaglašene politike državnih organa, SPC i SANU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track