AMBASADOR DARKO TANASKOVIĆ ZA KURIR: Sednica u 15 sati, atmosfera normalna
Foto: Fonet/Božidar Petrović

Odbrana srpskih svetinja

AMBASADOR DARKO TANASKOVIĆ ZA KURIR: Sednica u 15 sati, atmosfera normalna

Politika -
Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Španija, Brazil, usprotivili su se predlogu Albanije da Kosovo postane član ove organizacije

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković u izjavi za Kurir, pred početak Sednice Izvršnog saveta Uneska na kojoj bi trebalo da se glasa o predlogu Albanije za prijem Kosova u tu organizaciju izjavio je da se atmosfera uobičajna i da nema napetosti.

- Evo upravo ulazim u salu. Nema napetosti, atmosfera je normalna. Stav Srbije je jasan. Isti stav zastupaju mnoge velike zemlje u svetu, i to će danas jasno da iskažu. Mi smo poslali jasnu političku poruku da je pogubno članstvo Kosova u ovu organizaciju, da je potpuno neosnovano i neutemeljeno. Sbija je sve učinila da Kosovo ne uđe u Unesko, pozvali smo sve članice da taj zahtev odbace - prokomentarisao je Tanasković.

Ukoliko predlog bude usvojen, o prijemu Kosova odlučivaće se na Generalnoj konferenciji Uneska od 3. do 18 novembra. Odlučuje se dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Španija i Brazil usprotivili su se ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska i najavili da će obrazložiti svoje stavove na plenarnoj sednici.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track