SRAMNA ODLUKA UNESKA DAČIĆ ZA KURIR: Vratićemo srpske svetinje kad-tad!
Foto: Marina Lopičić, Twitter

Izvršni savet Uneska prihvatio Kosovo, šef diplomatije za naš list

SRAMNA ODLUKA UNESKA DAČIĆ ZA KURIR: Vratićemo srpske svetinje kad-tad!

Politika -
Istorija ne može da se obriše, to je uvek bilo i biće srpsko kulturno nasleđe. Nema preimenovanja, poručio ministar

BEOGRAD - Vratićemo srpske svetinje kad-tad - ovako je šef srpske diplomatije Ivica Dačić prokomentarisao odluku Izvršnog saveta Uneska da podrži predlog Albanije da Kosovo uđe u Unesko.- Za je glasalo 27 članova Izvršnog saveta, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano. Nakon glasanja nastavljena je sednica Izvršnog saveta (IS) - naveo je izvor Kurira iz diplomatskih krugova.

Ne odustajemo

Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su juče da odlože izjašnjavanje. Međutim, predsednik IS je to odbio uz obrazloženje da je inicijativa zakasnila. Predstavnik Kube je onda zatražio pauzu jer je prekršena procedura.

Kosovo je, inače, na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska bio je i kosovski vicepremijer i šef diplomatije Hašim Tači. On je ušao na sednicu, ali je ubrzo i izašao iz sale. Srbija je dan ranije pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace, a Dačić je nakon odluke Izvršnog saveta poručio da će Srbija nastaviti borbu ne bi li na sastanku Generalne konferencije dobila dovoljan broj glasova kako bi preporuka bila odbijena.- Vratićemo srpske svetinje kad-tad. Istorija ne može da se izbriše, jer je to uvek bilo i uvek će biti srpsko kulturno i versko nasleđe na KiM. Nećemo nikad prihvatiti bilo kakvo oduzimanje ili preimenovanje takvog srpskog nasleđa na KiM - rekao je Dačić, dok je Tomislav Nikolić u razgovoru za naš list rekao:- Ta vrsta glasanja i većine nedemokratska je i nepoznata kao način odlučivanja. Očigledno je da su naše šanse da sprečimo dvotrećinsku većinu velike. Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči skandal koji bi ozvaničio otimanje imovine i istorije našeg naroda. Svakako, pukotina koja se pojavljuje u svakoj svetskoj organizaciji - podela na one koji podržavaju ispravne zahteve Srbije i druge koji otimaju od Srbije i poklanjaju Prištini - sve je veća.Iguman manastira Visoki Dečani Savo Janjić rekao je za Kurir da je zabrinut da li će srpske svetinje biti zaštićene.

Pojačana zaštita

- Najavljuju nam rušenje zidova, menjanje boje Pećke patrijaršije i svakojake besmislice. Moj manastir je napadan četiri puta granatiranjem i zato je pod jakom zaštitom Kfora, koji je ovih dana pojačao prisustvo. Najviši predstavnici NATO nemaju nimalo iluzija o problemu rastućeg ekstremizma na Kosovu, a svaki pokušaj bilo kakvog institucionalnog ili fizičkog nasilja biće najgore što Kosovo može da učini za svoju budućnost u ovoj situaciji, kada se sve manje razmišlja o integraciji ovog dela Balkana u Evropu - rekao je Janjić. Konačnu odluku doneće Generalna konferencija Uneska, od 3. do 18. novembra. Njega čine predstavnici 195 zemalja , a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Komšije protiv SrbijeCRNA GORA I MAKEDONIJA NAM ZABILE NOŽ U LEĐADržave koje su podržale predlog Albanije da Kosovo uđe u Unesko su Crna Gora, Makedonija, Avganistan, Albanija, Nemačka, Austrija, Belize, El Salvador, Dominikanska Republika, Sent Kits i Nevis, Estonija, Gvineja, Kuvajt, Pakistan,Velika Britanija, SAD, Tajland, Togo, UAE, Francuska, Holandija, Češka, Gambija, Gabon, Italija, Čad i Švedska. Protiv su bili Argentina, Angola, Brazil, Ekvador, Etiopija, Kuba, Kina, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija, Indija, Ruska Federacija i Španija, dok su Alžir, Južna Koreja, Japan, Nepal, Indonezija i još devet zemalja bile uzdržane.

Mati AnastasijaNA KOSOVU SAM DO SMRTIMati Anastasija, igumanija manastira Devič, sagrađenog oko 1434. godine u ozloglašenoj Dreničkoj šumi na petom kilometru od Srbice, došla je u manastir sa svojih trinaest godina. U razgovoru za naš list kaže da, bez obzira na ishod glasanja za prijem Kosova u Unesko, ona ne odustaje od borbe.- Godinama unazad, istorijski, politika se nije zauzimala za Kosovo u smislu prave i iskrene odbrane srpske južne pokrajine. Da li ćemo se boriti? Da li fizički neko može da me izbaci iz mog doma, ja vam kažem: do smrti ostajem! Ko će mene fizički izbaciti iz mog doma? Recite mi? Niko - ispričala je igumanija manastira Devič.

Svi se digli na nogePROTESTI, PETICIJE...Protiv ulaska Kosova u Unesko juče su ustali studenti Pravnog fakulteta i drugih visokoškolskih ustanova. Oni su u 12.44 simbolično protestovali ispred Hrama Svetog Save. I studenti Prištinskog univerziteta i građani Kosovske Mitrovice juče su u isto vreme protestovali. IS je juče predata peticija „Ne Kosovo u Unesko“ sa 100.000 potpisa. Ona bi, prema rečima podnosioca, mogla da znači prekretnicu u bici za zaustavljanje prijema.

Procena poglavar Srpske pravoslavne crkve za Kurir CINIZAM! MANASTIRI SU SRPSKI!Patrijarh srpski Irinej je odluku Izvršnog saveta okarakterisao kao krajnji cinizam.- U ime umetnosti Unesko, koji je pozvan da štiti i koji je do sada bio u službi zaštite svetinja, sada čini nešto što nema nikakvog opravdanja. Te velike svetinje koje smo mi vekovima čuvali, a oni nam pomagali da ih čuvamo, sada predaju u ruke onima koji su svoju revoluciju na Kosovu počeli upravo paljenjem Pećke patrijaršije. I ova odluka Uneska je završetak toga čina - upozorava Irinej za Kurir.Svetinje na Kosovu će, ističe poglavar SPC, uvek biti srpske.- Bez obzira na sve, mi ćemo se boriti za njih. Ma šta oni na kraju budu odlučili, manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji ne mogu nikada biti ničiji osim srpski. A videćemo šta dalje i kakve će sve prilike biti - kaže patrijarh.

ReagovanjaMarko Đurić,Kancelarija za KiMPOGAŽENA PRAVDAOvo je odluka velikih i moćnih država kojom su pogaženi i međunarodno pravo i pravda. Nastavljena diplomatska borba. Aleksandar Vulin,ministar rada i lider PSBORIĆEMO SEUnesko je na korak od poništenja sebe samog. Ako se odluka o prijemu KiM zaista donese, biće to razorni udarac sistemu UN.Zoran Babić, SNSSRAMNA ODLUKATo je sramna odluka, van prava i dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine. Svi se dobro sećaju varvarskog čina od pre nekoliko godina.Borislav Stefanović, DSNASTAVITI BORBUVeoma loša i štetna odluka. Ne treba upadati u mitove i nacionalnu patnju, nego se boriti za sopstvene interese.

KURIR VAM POKLANJA NARODNI KUVAR: Recepti za najukusniju slavsku trpezu

Počinje sezona slava a mi vam predlažemo vrhunske kulinarske specijalitete za tu priliku

U novom broju magazina Narodni kuvar predstavljamo vam recepte za razne slavske đakonije.

Poznati pevač Marinko Rokvić podelio je svoj recept za vatrenu pitu, a u rubrici korak po korak otkrivamo kako da spremite ukusne pečene dunje.

Ne propustite NARODNI KUVAR - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track