Dačić: Ne kukam za Titom, ali on je najbolji brend Balkana
Foto: Dragana Udovicic

Ministar studentima FPN

Dačić: Ne kukam za Titom, ali on je najbolji brend Balkana

Politika -
Žalim što danas nemamo takvu spoljnopolitičku poziciju, da Srbija bude poštovana, a ne da nam neka Estonija ili Letonija dele lekcije o demokratiji, rekao je ministar spoljnih poslova

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas studentima Fakulteta političkih nauka da je nekadašnji doživotni predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito najbolji brend Srbije i Balkana.

"Ne kukam ja za Titom, ja kukam i žalim što danas nemamo takvu spoljnopolitičku poziciju, da Srbija bude poštovana, a ne da nam neka Estonija ili Letonija dele lekcije o demokratiji", rekao je Dačić na tribini "Položaj Srbije u međunarodnim odnosima".

Posle godina konfuzije Srbija je shvatila da ima pravo na svoje interese, a jedan od njih je jačanje spoljnopolitičke pozicije zemlje, rekao je i dodao da to podrazumeva i resetovanje odnosa sa velikim silama.

"Našoj zemlji treba plan, vizija gde će biti naša država i narod za sto godina", rekao je. Biti mala država i pravilno shvatiti svoje mesto u svetu jedan je od najvažnijih zadataka ljudi koji upravljaju tom malom zemljom, rekao je on i dodao da su male zemlje često izložene refleksiji interesa velikih sila, rekao je dačić i dodao: "Moramo da tražimo minimalni zajednički imenitelj sa interesima velikih sila".

Posle godina konfuzija i maštanja o raznim stubovima, Srbija je, kako je istakao, shvatila da ima pravo na svoje interese i plan. Povodom 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i nekih zahteva za njegovu reviziju, Dačić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, da će poštovati svaki dogovor tri naroda, ali da neće prihvatiti nikakvu silu i preglasavanje.

"Naš interes je mir", naglasio je on. Govoreći o sankcijama Rusiji, šef naše diplomatije je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije toj zemlji jer to "ne odgovara našim interesima". Sa druge strane, Srbija jasno kaže da je njen osnovni interes da postane članica Evropske unije, naglasio da treba igrati otvorenih karata u svetu koji svoje karte krije.

"Srbija mora da se kreće ka cilju, jasno i oslobođena iluzija i mitova o svom značaju da zna šta je njen državni interes", naglasio je on. Jedan od takvih interesa, dodao je, jačanje spoljnopolitičke pozicije Srbije.

"Kad je Srbija jaka, sve ostalo je lako", rekao je Dačić i objasnio da popravljen spoljnopolitički položaj zemlje omogućuje lakše rešavanje ostalih problema. Naša zemlja, kako je naveo, mora da traži saveznike na međunarodnoj sceni. "Potrebne su nam pobede, ne treba da vodimo bitke koje su unapred osuđene na propast, ne treba da slavimo poraze, već pobede", istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track