SRAMOTNO: Mali nezakonito dobio 10 hektara državnog zemljišta!
Foto: Zorana Jevtic

Krik tvrdi

SRAMOTNO: Mali nezakonito dobio 10 hektara državnog zemljišta!

Politika -
To zemljište nedaleko od Vršca bilo je u vlasništvu države, dodaje KRIK, a koristio ga je državni proizvođač deteline Alfa Protein

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) danas u saopštenju tvrdi da je firma Siniše Malog i njegove porodice svojevremeno dobila besplatno 10 hektara državnog zemljišta.

To zemljište nedaleko od Vršca bilo je u vlasništvu države, dodaje KRIK, a koristio ga je državni proizvođač deteline "Alfa Protein".

"Alfa Protein" je privatizovan 2003. godine kada ga je na aukciji kupio direktor preduzeća Srđan Gajić, u vreme kada je Siniša Mali radio u Agenciji za privatizaciju, kao direktor Centra za tendere, i bio zadužen za prodaju velikih državnih preduzeća, tvrdi KRIK.

Posle privatizacije, ukazuje KRIK, Gajić je nezakonito poklonio 10 hektara državnog zemljišta, koje je koristio "Alfa Protein", privatnoj firmi "Compost Group".

Ova firma je tada, prema istraživanju KRIK, bila u većinskom vlasništvu oca Siniše Malog, Borislava, i njegovih poslovnih partnera, dok zemlju, po sudskim spisima, nikada nisu platili.

"Alfa Protein" je zatim otišao u stečaj, a radnici su protiv Gajića podneli krivičnu prijavu. Tužilaštvo u Vršcu ga je optužilo za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, jer je nezakonito prebacio državno zemljište na kompaniju porodice Mali, navodi KRIK.

Gajić je pravosnažno osuđen u februaru ove godine na dve godine uslovne kazne, napominje KRIK, dok umešanost porodice gradonačelnika Beograda nije ispitana.

U saopštenju KRIK precizira da su zemlju iskoristili da pokrenu proizvodnju komposta – organske materije koja se koristi za uzgajanje šampinjona.

Porodica je, u međuvremenu, vlasništvo nad zemljom sakrila iza ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva – "Alessio Investment Ltd", piše KRIK.

(KRIK.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track