AMERIČKI STRATFOR: EU je potpisala SSP sa Kosovom, ali prijem novih članica je sve manje ostvarljiv
Foto: AP Photo

Podeljenost i u samoj EU

AMERIČKI STRATFOR: EU je potpisala SSP sa Kosovom, ali prijem novih članica je sve manje ostvarljiv

Politika -
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo nisu potpisale članice Unije, već samo Evropska komisija

Kosovo, iako je potpisalo Sporazum o stabilizaciji pridruživanju s Evropskom unijom, neće ući u članstvo EU u nekoj doglednijoj budućnosti, smatra američka agencija za strategijske prognoze Stratfor.

Američka agencija navodi da će izgledi za članstvo u EU i dalje biti činilac stabilizacije na Zapadnom Balkanu, pošto Srbija i Kosovo nastoje da izbegnu radikalne postupke da ne bi ugrozile te svoje izglede.Stratfor, međuim, dodaje da "sadašnja kriza u EU čini to da je ulazak novih članica sve manje ostvarljiv, što ograničava upliv Brisela u regionu i uvećava opasnosti da se obnove etnički sukobi".

"Održavajući tesne veze sa Zapadnim Balkanom, EU nastoji da spreči etničke sukobe, ali i da ograniči upliv Rusije i Turske" na region, kaže Stratfor i primećuje da će "upliv Unije na region opadati sve dok traje finansijska i politička kriza u EU".

Mada, primećuje Stratfor, "Rusija i Turska imaju svojih problema i nisu spremne da zamene Evropsku uniju kao glavni finansijski sponzor Zapadnog Balkana".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

U analizi se upozorava da je "mogući vakuum upliva i vlasti opasniji od zamene jednog sponzora drugim" u regionu.Stratfor podvlači da "što više zemlje Zapadnog Balkana budu osećale da imaju male izglede za privredni razvitak i institucionalno ugrađivanje u neku širu političku celinu, veći su i izgledi da će se okrenuti vekovnim nacionalizmima i etničkim mržnjama".

Stratfor napominje da EU ima krupne zamerke na račun vladavine zakona na Kosovu i oštro je kritikovala vlasti u Prištini zbog izostanka borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takođe primećuje da "oko Kosova vlada podeljenost unutar EU, jer Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka uopšte i ne priznaju nezavisnost Kosova i ne izgleda da će to skoro promeniti".

"Španija i Rumunija, koje imaju svoje domaće teritorijalne delove koji pozivaju na separatizam, strahuju da bi priznavanjem Kosova postavile opasan presedan", navodi Stratfor i objašnjava da zato Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo nisu potpisale članice Unije, već samo Evropska komisija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track