PREMIJER ZADOVOLJAN POSETOM MOSKVI: Sutra s Putinom potvrda dogovorenog
Foto: Suzana Iz SNS Poslala Na Mail

Aleksandar Vučić sumira utiske

PREMIJER ZADOVOLJAN POSETOM MOSKVI: Sutra s Putinom potvrda dogovorenog

Politika -
Na pitanje na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija

MOSKVA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle intenzivnih razgovora sa predstavnicima ruskih vlasti i kompanija prethodna dva dana u Moskvi, da predstoji najvažžniji, sutrašnjši susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kojem će, istakao je, u fokusu biti - ekonomija.

"S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti", rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija.

"Mene uvek najviše interesuje ekonomija, koja ne može da bude odvojena od političkih odnosa. Srbija je uspešna ukoliko joj je ekonomija jaka, ako budemo mogli da držimo fiskalni deficit pod kontrolom, ako budemo imali pozitivan rast BDP u 2016. i 2017.", zaključio je Vučić.

On je istakao da je srpska delegacija u Moskvi imala sveobuhvatne i ozbiljne razgovore sa predstavnicima ruskih vlasti i kompanija, da je u različitim oblastima postignut veliki napredak i da je unapređena politička saradnja dve zemlje.

Vučić je rekao da će danas razgovarati jošš sa rukovodstvom Gasproma, Ruskih železnica, investicionih fondova…

On je kao primer naveo saradnju sa Gaspromom i istakao da, ukoliko Srbija postigne dogovor s Rusijom u vezi sa proširenjem skladišta gasa u Banatskom Dvoru sa 460 miliona kubnih metara na milijardu, kao i izgradnju skladišta u Itebeju, da će to rešiti problem Srbije sa snabdevanjem gasom.

"“Time bismo mnogo olakšali naše razgovore o interkonekcijama i pronalasku gasnih rezervi u budućnosti. To bi mnogo značilo za našu energetsku stabilnost i bezbednost”", objasnio je Vučić.

Kako je dodao, sa ruskim partnerima bilo je reči i o uspostavljanju još niže cene gasa za neka od naših preduzeća, poput Azotare i MSK u Kikindi, koja gas koriste kao primarnu sirovinu. “Time bismo od tih preduzeća mogli da napravimo izuzetno profitabilna preduzeća.

"Verujem da bi to moglo dodatno da napravi naš BDP većim i učini njegov rast većim od onoga što smo očekivali”", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovori su vođeni i o tome kako da Ruske železnice s nekim domaćim kompanijama učestvuju u održavanju srpske železničke infrastrukture, ali i o dolasku velikog broja građevinskih kompanija iz Srbije u Rusiju. “

"Možemo da razmišljamo i o dugoročnim ugovorima za obavezne rezerve u Rusiji koje bi se napravile sa našim poljoprivrednim kompanijama. To znači da bismo mogli da uložimo u prerađivačku inudstriju, ali i da privatni sektor uloži više u prerađivačku industriju, jer kada dobijate petogodišnje i desetogodišnje ugovore onda nemate nikakav problem i da dobijete kredite od banke i bankarskog sektora”", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track