TANASKOVIĆ OBJAŠNJAVA GLASANJE U SAVETU UNESKO: Crna Gora od Bondstila ne vidi Bogorodicu Ljevišku
Foto: Nemanja Pančić, Fonet

Borba da Kosovo ne prime u organizaciju

TANASKOVIĆ OBJAŠNJAVA GLASANJE U SAVETU UNESKO: Crna Gora od Bondstila ne vidi Bogorodicu Ljevišku

Politika -
Ambasador Srbije pri Unesku ne strahuje da bi Albanska pravoslavna crkva mogla da nasrne na srpske manastire na Kosovu, ali je kao pretnju naveo pominjanje nekakve Kosovske pravoslavne crkve, što je slično ustaškim idejama o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi

Ambasador pri Unesku Darko Tanasković poručio je da do zasedanja Generalne konferencije, početkom novembra, moramo nastojati da što veći broj država ubedimo u opravdanost da se u ovom trenutku ne prihvati predlog da Kosovo, koje za to nema ni pravne, ni političke, ni kulturne kvalifikacije, postane članica Uneska.

Tanasković je istakao da se u Unesku gotovo svi deklarativno slažu da nije poželjno politizovati rad organizacije u čijoj su nadležnosti obrazovanje, nauka i kultura, ali je ukazao da su upravo neki od najusrdnijih zagovornika depolitizacije Uneska glavni i najuporniji sponzori zahteva za prijem Kosova.

"U tome prednjače SAD, pojedine države EU, Turska i bogate arapske zalivske države, predvođene Saudijskom Arabijom", naveo je ambasador i ukazao da te zemlje vrše snažan pritisak na mnoge države da taj eminentno politički, a uz to i protivpravni zahtev Kosova podrže.

Ambasador se osvrnuo i na podršku Crne Gore i Makedonije Kosovu prilikom glasanja u Izvršnom savetu Uneska.

"U diplomatskom poslu nema mesta razočaravanjima ili ljutnji. Međutim, ljudski, etički i civilizacijski posmatrano, nemoguće je ne osetiti gorčinu pred tolikim istrajavanjem i neosetljivošću u politički nepotrebnom razaranju svih vekovnih spona koje su slovenskim i pravoslavnim narodima na Balkanu omogućile da zajednički opstanu i odupru se raznim imperijalnim posezanjima za ovom istorijskom vetrometinom. Smeju li se do te mere pomešati NATO i Unesko? Nalaže li politički pragmatizam da se od Bondstila ne vidi Bogorodica Ljeviška?", upitao je Tanasković.

U slučaju negativnog ishoda, naš ambasador je ukazao da bismo izgubili bismo, i politički, i simbolički, i egzistencijalno, i perspektivno zaista mnogo:

"Ako bi Kosovo postalo "država članica" Uneska, u dokumentima Komiteta za svetsku baštinu logično bi se vodili kao "srednjovekovni spomenici" na državnoj teritoriji Kosova, a ne, kao dosad, Srbije. Morali bismo da nastavimo, u novim i nepovoljnijim pravnopolitičkim okolnostima, borbu za zaštitu našeg kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On ne strahuje da bi Albanska pravoslavna crkva mogla da nasrne na srpske manastire na Kosovu, ali je kao pretnju naveo pominjanje nekakve Kosovske pravoslavne crkve, što je slično ustaškim idejama o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi.

Na opsaku kako bi reagovao na eventualni dolazak kosovskog ambasadora u Unesko, Tanasković je za najnoviji Nedeljnik odgovorio: Diplomatija propisuje korektnost, ali ne zabranjuje indignaciju.

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track