PREMIJER U MOSKVI: Evo šta je Vučić rekao Putinu o odlaganju formiranja ZSO na Kosovu
Foto: Marina Lopičić

Brisel mora da reaguje

PREMIJER U MOSKVI: Evo šta je Vučić rekao Putinu o odlaganju formiranja ZSO na Kosovu

Politika -
Predsednik srpske vlade je ukazao da je vest o odlaganju formiranja ZSO doššla samo dan poššto je Priština praktično nagrađena potpisivanjem SSP, a da nije uradila ono na ššta se obavezala Briselskim sporazumom

MOSKVA - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd očekuje reagovanje Brisela na najavu iz Prišštine o suspenziji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opšština do daljnjeg, jer je reč o odluci koja pokreće mnoga pitanja, uključujući i pitanja od suštinskog i strateškog značaja za Republiku Srbiju.

Premijer je, u izjavi novinarima posle sastanka s predsednikom Rusije, kojeg je obavestio o najnovijem razvoju događaja, ukazao da je vest o odlaganju formiranja ZSO doššla samo dan poššto je Priština praktično nagrađena potpisivanjem SSP, a da nije uradila ono na ššta se obavezala Briselskim sporazumom.

On je podsetio da se 40 odsto Briselskog sporazuma tiče ZSO, da je to jedino ššto je Beograd tražio u cilju zašštite Srba na Kosovu, da je Prišština dobila SSP pre nego Beograd otvaranje poglavlja, a da svejedno nije negativno reagovao na to.

Međutim, objasnio je premijer, najava suspenzije formiranja ZSO je neššto što se višše ne tiče samo Prišštine, već Brisela:

Jahjaga, Foto: Reuters
Jahjaga, Foto: Reuters

"Ovo otvara mnogo šira, veća i krupnija pitanja od toga kakav je odnos Prištine... Ovo nama nameće druga, mnogo važnija i mnogo otvorenija pitanja o kojima mi moramo da razmislimo - da li se isplati biti pošten i odgovoran, ispunjavati svoje obaveze, a da za to ne budete nagrađeni ili je bolje da ne ispunjavate ništa, a da budete nagrađeni... Da ne govorim i o drugim pitanjima, koja se ovde otvaraju, a koja ne bih danas da pokrećem", rekao je premijer.

On je najavio sastanak državnog vrha, kako bi se procenilo ššta sve ovo znači s glediššta suštinskih i strateških interesa Republike Srbije.

Podsećamo, predsednica Kosova Atifete Jahjaga donela je odluku da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština. Ona će, kao privremenu meru, tražiti da se, dok Ustavni sud ne bude odgovorio, taj sporazum postignut u Briselu - suspenduje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track