VUČIĆ U SARAJEVU: Nisam rekao da treba ubiti 100 Bošnjaka za jednog Srbina
Foto: Nemanja Pančić

Izvučeno iz konteksta

VUČIĆ U SARAJEVU: Nisam rekao da treba ubiti 100 Bošnjaka za jednog Srbina

Politika -
Premijer Srbije izjavio je da je njegova rečenica "Za jednog Srbina, ubićemo 100 muslimana" iz 1995. godine kada je bio poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) izvučena iz konteksta, ali i da to sasvim sigurno sada ne bi ponovo rekao.

Prvi susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića posle susreta u junu, prošao je u pomirljivom tonu i obostranoj želji da se srpski i bošnjački narod okrenu budućnosti.

Vučić je negirao da je tokom rata u BiH rekao da treba ubiti 100 Bošnjaka za jednog Srbina.

"Nisam ja to na taj način pozivao. To je izvučeno iz konteksta iz priloga Sonje Đurić sa RTS. To je prilog RTS iz '95. godine u vreme najveće kampanje Slobodana Miloševića protiv radikala. Ništa pre i ništa posle ne možete pustiti, pošto je taj deo isečen. Svakako sam govorio i druge brojne stvari za koje sam tada mislio da su dobre, a koje danas ne bih ponovio. I danas grešim. Ne podnosim ljude koji su bezgrešni. Nikakvu strašnu stvar niste napravili što ste me uhvatili da sam napravio grešku", odgovorio je Vučić na pitanje voditelja kako se transformisao od čoveka koji je pozivao na ubistvo Bošnjaka do čoveka koji danas poziva na mir, pomirenje i suživot Srba i Bošnjaka.

Bakir Izetbegović, Foto: AP
Bakir Izetbegović, Foto: AP

Srpski premijer kaže da mu Bakir Izetbegović veruje jer prepoznaje iskrenost u promeni, kao i Ćamil Duraković, koji je za Vučića rekao da je pravi Srbin sa kojim Bošnjaci treba da se mire.

"Nisam nikoga ubio, nisam nikakvo zlodelo počinio. Da li sam imao ovakvih i onakvih izjava. Jesam i to sam bezbroj puta rekao. Da li danas grešim u mnogo čemu, grešim. Ali se borim. A bezgrešnih ljudi se užasno plašim", dodao je Vučić odogovarajući na pitanje da li se danas kaje.

Izetbegović je rekao da se previše priča o prošlosti, a srpski premijer sa njom previše suočava.

"Treba neke stvari da kažemo o budućnosti, potreban nam je čovek na poziciji na kojoj je Vučić koji govori kao Vučić. Uvek reči prethode nečemu što će se desiti. Šta je problem, priznavanje, nepriznavnaje, paternalizam, negacija. Da li ćemo imati priznanje Bosne i Hercegovine, priznavanje Bošnjaka, njihove kulture i jezika, priznavanje onoga što se desilo u Bosni i Hercegovini, da li ćemo konačno imati promenu stava i koliko Vučić može da učini da do toga dođe. To su ključni zahtevi Bošnjaka. BiH je tretirana kao veštačka tvorevina, Bošnjaci kao veštački narod, SANU ne priznaje bošnjački jezik, negira se genocid u Srebrenici", rekao je Izetbegović.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track