PREDSEDNIČKA ULOGA: Nikolić pokupio sve zasluge za glasanje u Unesko
Foto: Nebojša Mandić

Zasluge

PREDSEDNIČKA ULOGA: Nikolić pokupio sve zasluge za glasanje u Unesko

Politika -
Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da je lično odigrao ključnu ulogu u tome da zemlje Latinske Amerike glasaju protiv prijema Kosova u Unesko

- Odlučujući uticaj na rezultat glasanja o ulasku Kosova u Unesko imala je moja poseta Vatikanu, jer je to obezbedilo podršku zemalja Latinske Amerike - izjavio je Nikolić a piše "Blic".

Ipak, list je objavio da stručnjaci za spoljnu politiku tumače da razlog za ovakvo glasanje Latinske Amerike ipak leži na njihovom stavu prema SAD.

- To je ostatak latentnog mehanizma da su i te zemlje bile predmet neprincipijelnih pritisaka SAD, obaranja vlada, uništavanja ekonomija. To je instiktivna samoodbrana, refleks kojim te zemlje sebe čuvaju - objašnjava diplomata Vladislav Jovanović.

On kaže da na to što Srbija trpi druge zemlje gledaju kao na opit kako bi velike sile mogle i prema njima da se odnose.

Bivši ambasador Ninoslav Stojadinović kaže za „Blic“ da su zemlje Latinske Amerike po pravilu protiv svega za šta glasaju SAD i druge velike zapadne zemlje, ali i da podržavaju istinu i pravdu. Kao razlog navodi odnos Srbije prema nesvrstanima, uključujući Samit koji je 2011. organizovan u Beogradu.

(Blic.rs/I.M.Jasnić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track