BRISEL NE REAGUJE NA SUSPENZIJU ZSO: Priština prevarila Srbiju, za to dobila podršku EU!
Foto: Fonet

Muk u Briselu

BRISEL NE REAGUJE NA SUSPENZIJU ZSO: Priština prevarila Srbiju, za to dobila podršku EU!

Politika -
Prave se ludi: Umesto da pritisne Kosovo i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, EU ćuti o kršenju Briselskog sporazuma

BEOGRAD - Evropska unija i briselski zvaničnici ne samo da peru ruke od odgovornosti već praktično drže stranu Prištini nakon što je Ustavni sud suspendovao sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Umesto da pritisnu Kosovo da sprovode ovaj sporazum, čiji je garant EU, tamošnji zvaničnici čak poručuju da ovaj potez nije neprijateljski po Srbiju!

Formiranje ZSO je za Beograd najbitniji deo Briselskog sporazuma, jer omogućava ekonomsku i političku stabilnost Srba na Kosovu. Međutim, odluka Ustavnog suda Kosova planira da ugrozi sve što je potpisano.Uprkos svemu, Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ne vidi ništa sporno u potezu prištinskih vlasti.- Ne komentarišemo pravne procese koji su u toku, očekujemo da sporazum koji je potpisan 25. avgusta bude implementiran. Obe strane su odgovorne za svoj deo posla u vezi s implementacijom - poručila je ona za Kurir.Korak dalje otišla je Ulrike Lunaček, potpredsednica Evropskog parlamenta, koja je čak ocenila da odluka nije nije neprijateljski akt prema Srbiji.Čekaju odluku suda- Treba videti šta će Ustavni sud konačno odlučiti. A ukoliko Ustavni sud odluči da je sporazum u suprotnosti s kosovskim ustavom, treba menjati sporazum - poručila je ona.Ipak, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić očekuje da EU pritisne Prištinu da počne da primenjuje Briselski sporazum.- Priština pokazuje da nikad nije ni imala nameru da sprovodi Briselski sporazum. Predsednik Vlade Srbije i ceo tim razvili su živu diplomatsku aktivnost i sagovornicima iz EU nedvosmisleno ukazali na kršenje sporazuma. Svaki odgovor koji smo mogli da dobijemo na pitanje kad će sporazum biti poštovan izgledao je tako što oni slegnu ramenima i odgovore: Što je pre moguće“ - rekao je Đurić. Ministar za rad Aleksandar Vulin smatra da će ovo biti test za EU:- Ako Prištinu ne obavezuje dogovor postignut pod pokroviteljstvom EU, postavlja se pitanje kakva je onda snaga EU i međunarodne zajednice na KiM uopšte. Od odgovora na ovo pitanje zavisi budućnost Briselskog dijaloga - zaključio je Vulin.Vlada Kosova poručuje da je ovo tek privremena mera i normalna procedura u očekivanju konačne odluke Ustavnog suda:- U sporazumu druga tačka predviđa da Ustavni sud treba da utvrdi saglasnost sporazuma s Ustavom Kosova - poručuju oni.Povećati pritisakDirektor Centra ze regionalizam Aleksandar Popov smatra da bi EU trebalo oštrije da reaguje na nepoštovanje Briselskog sporazuma.- Zasad je ta oštrija reakcija prema Prištini izostala, a to nije dobro jer se na taj način ruši i kredibilitet EU - navodi Popov.Kako dodaje, dva premijera stavila su potpis u Briselu na sporazum i preuzeli obavezu da ga sprovedu, a kosovske vlasti sad vrše opstrukciju.- Brisel je, nažalost, sad okupiran unutrašnjim problemima oko izbegličke krize i nesloge među članicama, koja je do kosti ogolila sve slabosti i probleme unutar EU - zaključuje Popov.

Dalibor JevtićLOŠE ZA POVRATAK SRBADalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, ukazao je na to da se iza suspendovanja sporazuma o ZSO krije pokušaj Albanaca da odlože njegovu implementacju.- A to bi, uveren sam, loše uticalo na povratak Srba. Očekujem da EU reaguje, dok u dijalogu očekujem da se podrazumeva da dve strane ispoštuju i sprovedu ono što je dogovoreno. Ovde je pre svega reč o poverenju, koje pokušavamo da izgradimo nekoliko godina. Ono što je dogovoreno treba da bude i sprovedeno - smatra on.

ČinjeniceSPORAZUM VAŽI SAMO NA PAPIRUSporazum o formiranju ZSO potpisan je 25. avgustaPotpisali su ga Aleksandar Vučić i Isa MustafaStatut ZSO mora da bude usvojen do 25. decembraUstavni sud Srbije proglasio se nenadležnim za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track