AZEM VLASI: Srbija da iz Ustava ukloni odredbu da je Kosovo njen sastavni deo
Foto: Damir Dervišagić

Više neće dijalog

AZEM VLASI: Srbija da iz Ustava ukloni odredbu da je Kosovo njen sastavni deo

Politika -
Azem Vlasi smatra da sporazumi koji su postignuti u Briselu, kao što je slučaj sa Sporazumom o ZSO, treba da se zamene odlukom Vlade Kosova o formiranju ove zajednice

PRIŠTINA - Politički analitičar Azem Vlasi ocenio je večeras da dijalog Prštine i Beograda treba privremeno da bude prekinut i da Srbija treba da se obaveže da neće imati teritorijalne pretenzije prema Kosovu. ; "Vlada Kosova treba da ima kratku pauzu u razgovorima sa Srbijom u Briselu. Treba da se redizajniraju svi kontakti i razgovori sa Srbijom, imajući u vidu aktivnosti Srbije protiv Kosova i to treba da dovede do promene pristupa Kosova prema ovim razgovorima", rekao je Vlasi za prištinski portal OraInfo.

Govoreči o toma kako da se prevaziđe institucionalna kriza i problemi u odnosima sa Srbijom, Vlasi je preporučio da se Beograd obaveže da neče voditi političke, diplomatske i propagandne aktivnosti protiv Kosova i njegovog položaja u međunarodnim mehanizmima. "Srbija treba otvoreno da se izjasni da neće imati teritorijalne pretenzije prema Kosovu, kako je sada slučaj, i da poštuje postojeće granice između Kosova i Srbije kao međudržavne granice", kazao je Vlasi

Prema njegovim rečima, Srbija treba da se javno obaveze da će u roku od jedne godine iz Ustava Srbije biti uklonjena odredba da je Kosovo sastavni deo Srbije. Vlasi smatra da sporazumi koji su postignuti u Briselu, kao što je slučaj sa Sporazumom o ZSO, treba da se zamene odlukom Vlade Kosova o formiranju ove zajednice.

Haradinaj: Vlast treba da poništi sporazume, jer situacija može da izmakne kontroli

PRIŠTINA - Lider opozicione Alijanse za budučnost Kosova i poslanik Skupštine Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da vlast treba da stavi van snage sporazum koje je postignut sa Srbijom o Zajednici srpskih opština, kao i odluku o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Haradinaj smatra da te odluke treba staviti van snage, jer bi situacija u slučaju protesta mogla da se otrgne kontroli.

"Do deblokade Skupštine će doći samo ako se ponište sporazumi u sadašnjoj verziji", rekao je Haradinaj za prištinsku televiziju KTV i dodao da opozicija nije protiv međunarodnih obaveza. Haradinaj smatra da je bolje da poslanici udaraju flašama sa vodom nego da ljudi umiru na granici. "Premijer Kosova ima istu snagu kada su u pitanju sporazumi sa onom koju ima Ustavni sud, ali je za potrebna politička volja premijera", kazao je Haradinaj. On je od Vlade zatražio "da popravi" sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom pre nego što ga dostavi Skupštini na ratifikaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track