MRAČNA TAJNA AFERE HELIKOPTER: Lončar smestio Gašiću odgovornost za smrt sedmoro ljudi!

ČITAJTE U KURIRU - PAD HELIKOPTERA: Ministar odbrane besan na kolegu iz Vlade

MRAČNA TAJNA AFERE HELIKOPTER: Lončar smestio Gašiću odgovornost za smrt sedmoro ljudi!

Politika -
STROGO ČUVANA TAJNA O KOJOJ NIKO U SRBIJI NE SME DA PIŠE: Prvi čovek Vojske žalio se najbližim saradnicima da ministra zdravlja niko i ne pominje, a da je upravo on inicirao dizanje letelice kobne noći. Gašić namerno poklonio Lončaru za rođendan maketu helikoptera, i to na sednici Vlade, kako bi ga podsetio na nesreću i isprovocirao

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić požalio se najbližim saradnicima da mu je ministar zdravlja Zlatibor Lončar namestio aferu „helikopter“ i presudno uticao da se 13. marta podigne vojna letelica kako bi se prevezla bolesna beba iz Raške u Beograd, saznaje Kurir!

U užasnoj nesreći helikopter se srušio u Surčinu, sedam osoba je poginulo, a prvi čovek Vojske sada, kako saznajemo od nekoliko odlično obaveštenih izvora, priča da mu je krivo što se iz cele tragične priče Lončar izvukao i sav teret krivice svalio na njega!- Strašno je to što se Lončar sada izvlači iz cele priče, neće ni da komentariše tragediju i ne dozvoljava da se na bilo koji način dovede u vezu s tom nesrećom, a on mi je to i namestio. On je tražio prvo od policije, a posle i od nas da angažujemo helikopter, a trebalo je da bude i na aerodromu - ovako se Gašić požalio svojim saradnicima.

Smestio mu... Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar
Smestio mu... Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar

Izbegao kobni letIzvor Kurira tvrdi i da je upravo zbog toga Gašić Lončaru za rođendan poklonio maketu helikoptera, i to pred svima na sednici Vlade, ne bi li ga isprovocirao i podsetio na sled događaja kobne večeri, a o čemu je naš list već pisao.- Lončar je prvo zvao i tražio da helikopter MUP preveze bolesnu bebu, ali su stručne službe ukazale da za to nema uslova. Onda je u priču uvukao Gašića, te je na kraju vojni helikopter krenuo po bebu. Gašić je Lončaru, posle svega, na sednici poklonio maketu helikoptera kako bi ga podsetio na sve to, a ne da bi se šalio na račun stradalih. Nikako ne može da se pomiri s tim da ministar zdravlja niti odgovora, niti ga mediji povezuju sa aferom - kaže izvor Kurira.Ministar zdravlja je, prema saznanjima našeg lista, inače trebalo da bude u helikopteru, ali je u poslednjem momentu odustao zbog logističkih problema.- Nije bilo vremena da bude pokupljen ne bi li i on krenuo u akciju spasavanja bolesne bebe, ali zbog teškog zdravstvenog stanja bebe od toga se odustalo - tvrdi naš izvor.

Lončar je, inače, prvi zahtevao od helikopterske jedinice MUP da preveze bolesnu bebu iz porodice Ademović, što je i navedeno u izveštaju Direktorata civilnog vazduhoplovstva od 14. marta.- U 23.16 Kaličanin (načelnik Službe traganja i spasavanja, prim. aut.) ponovo poziva V. Kosića (Vladana Kosića, komandanta HJ MUP, prim. aut.). V. Kosić ga obaveštava da trenutno sedi s ministrom zdravlja Z. Lončarom, koji je prvo tražio od HJ MUP da oni rade ovu evakuaciju, ali da mu je V. Kosić rekao da noć nije dobra za letenje - navedeno je u izveštaju.Kad ministar zovne generalaSem toga, Lončar je nameravao da sačeka bebu na aerodromu, o čemu svedoči i izjava generala Predraga Bandića, komandanta 204. vazduhoplovne brigade VS, koju je dao u toku utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedije.- Informaciju o nameri ministra zdravlja u Vladi RS da prisustvuje sletanju dobio sam od njega lično tokom njegovog telefonskog poziva upućenom meni na službeni telefon - navedeno je u Bandićevoj izjavi, koja je zavedena među dokumentima komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.Ni Lončar ni Gašić juče nisu želeli da komentarišu saznanja Kurira. Komentar nismo dobili ni od načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.Svi se ućutaliGeneral Predrag Bandić kratko je poručio da ništa ne može da komentariše jer je suđenje u toku.- Suđenje je zatvoreno za javnost i nemam ni želju, a ni mogućnost da o tome bilo šta kažem - kaže Bandić. Ni Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba, nije imao komentar.Podsetimo, tokom pada vojnog helikoptera poginuli su piloti Omer Mehić, Milovan Ðukarić, mehaničar-letač Nebojša Drajić i probni mehaničar-letač Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović stara pet dana.

Sreto MalinovićMORALNA ODGOVORNOST LONČARASreto Malinović, nekadašnji zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane VS i brigadni general u penziji, dovodi u pitanje moralnu odgovornost Zlatibora Lončara kao čoveka koji je inicirao akciju.- Ako je neko nešto inicirao, a to se desilo, pa valjda bi čovek trebalo da oseća makar neku muku u stomaku. Ali moralna odgovornost postoji tamo gde morala ima - smatra on.

Kako je došlo do tragedije* 18.00 Sanitet s bebom zarobljen kod Bogutovca* 19.26 Ministar Gašić zove generala Bandića i kaže mu da se ide u spasavanje* 20.12 Poletanje helikoptera sa aerodroma Batajnica* 21.18 Transport iz Raške poleće ka Beogradu* 21.43 Služba za kontrolu letenja izveštava posadu da je izmenjena lokacija za sletanje s helidroma* 22.15 Dva neuspešna sletanja na surčinsku pistu* 22.32 Poslednje javljanje posade, reči pilota: „Idem u penjanje“* 02.11 Informaciju o padu helikoptera DCV dostavio je ODT RV i PVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track