Kritika vlasti nije državni udar!
Foto: Dado Djilas

Sramotne optužbe za destabilizaciju zemlje

Kritika vlasti nije državni udar!

Politika -
Državni udar ili puč predstavlja iznenadnu smenu vlasti, i to protivustavnim sredstvima, a najčešće ga izvodi vojska ili neki visoki državni zvaničnik. Toga ovih dana nije ni moglo da bude u Srbiji

BEOGRAD - Urednik Informera Dragan J. Vučićević danima je govorio da se u Srbiji sprema državni udar, a da pritom ni ne zna šta takav čin zapravo predstavlja. Naime, po definiciji, "državni udar ili puč predstavlja iznenadnu smenu vlasti u nekoj zemlji, i to protivustavnim sredstvima. On može biti miran ili (ređe) nasilan, a najčešće ga izvodi vojska ili neki visoki državni zvaničnik".

A toga u Srbiji ovih dana ne da nije bilo, nego nije ni moglo da bude jer su za državni udar potrebni ljudi iz vrha vlasti. Međutim, bilo je kritika poteza premijera Aleksandra Vučića, koje se najpre odnose na slobodu medija i pokušaje cenzure, ali se ta kritika nikako ne može podvesti pod destabilizaciju države ili državni udar, kako je to danima najavljivano s televizije s nacionalnom frekvencom.

Građane Srbije, nadamo se, više ne iznenađuje činjenica da pomenuti Vučićević ne zna šta je to državni udar i kako se on izvršava, ali sasvim sigurno iznenađuje činjenica da i pojedini ministri, poput Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića, kritiku vlasti od strane medija izjednačavaju sa državnim udarom i nekakvom destabilizacijom države.

Podsetimo, pre nedelju dana na televiziji Pink Vučićević je zatražio od premijera da ne ide na put u Kinu zato što se u Srbiji spremaju haos i državni udar. Do toga, naravno, nije došlo iako je Vučić otputovao u Kinu. Ipak, Vučićević je potom, bez imalo stida, tvrdio da je državnog udara ipak bilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track