(FOTO I VIDEO) DŽON KERI SA VUČIĆEM U BOKELJKI: Amerika podržava evrointegracije Srbije
Foto: TANJUG - Marko Ðoković

Ministarski sastanak OEBS

(FOTO I VIDEO) DŽON KERI SA VUČIĆEM U BOKELJKI: Amerika podržava evrointegracije Srbije

Politika -
BEOGRAD - Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je večeras apsolutnu podšku Srbiji na njenom evropskom putu i čestitao premijeru Aleksandru Vučiću na načinu na koji vodi Srbiju ka tom cilju.
1 / 3 Foto: TANJUG - Marko Ðoković

"Čestitam vam jer vodite Srbiju na veoma važnom putu ka EU. Krećete se što je brže moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, građane i za ostvarivanje prosperiteta", rekao je Keri na početku sastanka sa srpskim premijerom u vili "Bokeljka".

Džon Keri, Foto: Aleksandar Jovanović
Džon Keri, Foto: Aleksandar Jovanović

On je podsetio da je sa Vučićem nedavno u Vašingtonu razgovarao o svojoj poseti Srbiji.

"Razgovarali smo", precizirao je Keri, i "o izborima koje Srbija čini da bi unapredila ekonomsku sliku i privukla strane direktne investicije i približila se svetskoj ekonomiji", u čemu, kako je rekao, učešće može da uzme i srpski narod, koji je i talentovan i vredan.

Keri je dodoao da će sa Vučićem razgovarati o načinima kako da dve zemlje sarađuju, kao partneri. On je izrazio poštovanje za inicijativu premijera Vučića za dijalog sa Prištinom:

"Izražavam pošštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba da nađe budućnost, koja će biti bolja, lepša i prosperitertnija za sve ljude koji tamo žive", rekao je Keri.

Avion kojim je doputovao Džon Keri, Foto: Aleksandar Jovanović
Avion kojim je doputovao Džon Keri, Foto: Aleksandar Jovanović

On je rekao da SAD dele interes sa svim zemljama regiona kad je reč o zajedničkom odgovoru na izazov nasilnog ekstemizma koji pogađa Evropu, Bliski istok i druge delove sveta.

"Imamo obavezu i odgovornost da radimo na suprotstavljanju toj pošasti, da nađemo načina da sarađujemo i da se borimo za stabilnost i za mirnu demokratsku budućnost regiona", zaključio je Keri.

Džon Keri, Aleksandar Vučić, Foto TANJUG - Srđan Ilić
Džon Keri, Aleksandar Vučić, Foto TANJUG - Srđan Ilić

"Veoma sam srećan što sam ovde. Radujem se našim razgovorima o bilateralnim odnosima", rekao je američki državni sekretar i dodao da se u Beogradu oseća kao kod kuće. Razgovori Vučića i Kerija su posle kraćih obraćanja nastavljeni iza zatvorenih vrata. Keri učestvuje na Ministarskom sastanku OEBS.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u Beograd, gde će učestvovati na Ministarskom sastanku OEBS, a odmah po dolasku u Srbiju, kasnije večeras, sastaje se sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kerija je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsedavajući OEBS i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. Na pisti je bio i američki ambasador Majkl Kirbi.

Ivica Dačić Dočekao Kerija, Foto: Aleksandar Jovanović
Ivica Dačić Dočekao Kerija, Foto: Aleksandar Jovanović

Kerija je zatim u Vili Bokeljka primio premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se zahvalio na podršci Sjedinjenih Država evropskom putu Srbije. Vučić je, u kraćem obraćanju pred početak sastanka, istakao da je Srbija počastvovana što se ovako važan skup, kao što je ministarski sastanak OEBS-a, održava u Beogradu.

"Zahvalni smo američkoj podršci Srbiji na evropskom putu i zahvalni smo na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo", rekao je premijer.

On je poručio da Srbija pokušava da očuva stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regionu. "Smatramo to jednim od najvažnijih uslova za razvoj svih zemalja ovog dela Evrope", rekao je premijer Vučić.

Njih dvojica nastavila su sastanak iza zatvorenih vrata.

Keri bi, kako se očekuje, na marginama sastanka OEBS mogao da se šefa ruske sastane sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, koji takođe večeras stiže u Beograd.

Keri je doputovao u glavni grad Srbije nakon što je u Parizu zajedno sa predsednikom SAD učestvovao na samitu o klimi, te posle učešća na ministarskom sastanku NATO u Briselu i posete Prištini.

Ovo je prvi put da u funkciji državnog sekretara boravi na Zapadnom Balkanu, a posle Beograda posetiće i Kipar i Grčku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track