NEMA ROKA DO KADA RADIKALI MORAJU U HAG: Kreću pritisci EU i UN na Srbiju
Foto: Profimedia/Fonet

Na marginama OEBS o Šešelju

NEMA ROKA DO KADA RADIKALI MORAJU U HAG: Kreću pritisci EU i UN na Srbiju

Politika -
U nalogu koji je još 19. decembra dostavljen našim vlastima za hapšenje i izručenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića nema konkretnog roka do kada oni moraju da se isporuče u Sheveningen

Međutim, odmah posle objavljivanja tog naloga sa koje je Haški trubunal skinuo oznaku poverljivosti pre nekoliko dana, krenuli su i pritisci iz inostranstva da oni moraju što pre da se izruče Holandiji.

Naš izvor iz vrha vlasti u Beogradu kažu da su se po ko zna koji put našli u "nebranom grožđu" zbog zahteva koji im stižu iz tog suda.

-Iako ne postoji konkretan datum do kada bi najkasnije trebalo da budu isportučeni, ovih dana su krenuli pritisci sa zapada da ih moramo što pre uhapsiti i izručiti Haškom tribunalu. To su uglavnom dobronamerni saveti da ih moramo izručiti zarad našeg daljeg puta ka Evropskoj uniji ali i budućih odnosa sa Briselom i Vašingtonom. Čak su i na marginama Ministarskog saveta OEBS od nekih vrlo visokih gostiju stizali tzv dobronamerni saveti da moramo da ih uhapsimo i izručimo. A to su nam indirektno poručile i neke diplomate iako nas niko za sada nije zvao iz Tribunala - kaže sagovornik Kurira.

Vjerica Radeta, Jovo Ostojić i Petar Jojić se terete za nepoštovanje suda zbog navodnih pretnji, podmićivanja i uticaja na dva svedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja.U Tribunalu tvrde da su oni svedocima mesečno davali po 500 evra kako bi svedočili u korist predsednika SRS.

Njih troje su, uključujući i Šešelja, sve to demantovali i najavili da se neće dobrovoljno predati i otići u Hag.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja