MIJATOVIĆEVA ODGOVARA DAČIĆU: Moj stav je stav predstavnice za slobodu medija, a ne Dunje Mijatović
Foto: Aleksandar L

Reagovanje

MIJATOVIĆEVA ODGOVARA DAČIĆU: Moj stav je stav predstavnice za slobodu medija, a ne Dunje Mijatović

Politika -
BEOGRAD - Moj stav je stav OSCE (OEBS) Predstavnice za slobodu medija, a ne stav Dunje Mijatović, intervencije su u skladu sa mandatom OSCE (OEBS), napisala je Dunja Mijatović jutros na svom Tviter profilu. Time je odgovorila na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića koji je prethodno rekao da njen stav ne znači i da je to stav OEBS.

Podsetimo, Dačićevoj oceni prethodilo je reagovanje Dunje Mijatović na optužbe koje su u petak na konferenciji za štampu protiv OEBS i nje lično izneli Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić. Ona je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima rekla da to nije ništa novo i da su te optužbe potpuno neosnovane.

"Uvek sam bila otvorena za kritiku i raspravu o mom radu, ali ne mogu prihvatiti lažne optužbe i obmanjivanje javnosti o radu moje institucije (OEBS-a). Sve moje intervencije zasnovane su na činjenicama, što nije slučaj s tvrdnjama ministra Lavrova koje su zasnovane na netačnim informacijama. Neka bude zabeleženo da sam intervenisala u svim slučajevima za koje je ministar Lavrov kazao da nisam. Moje javne izjave i javni izveštaji Stalnom savetu OEBS-a mogu se naći na našem sajtu kao dokaz“, kaže se u pisanoj izjavi Dunje Mijatović, predstavnice OEBS-a za slobodu medija.

Ona takođe dodaje da njena delatnost jeste u strogoj saglasnosti s mandatom koji ima kao predstavnica OEBS-a za slobodu medija, a to je "pratiti relevantne događaje u medijima u svim zemljama članicama“, uključujući poverenu "funkciju ranog upozoravanja“.

Dačić je i jutros kazao da misli da je izjava Dunje Mijatović malo zloupotrebljena i da je ispalo kao da staje na stranu nekih medija u Srbiji. Dodao je da ona ima mnogo više problema sa drugim zemljama, nego sa Srbijom i da je važno da se njeni stavovi ne zloupotrebljavaju, u smislu da je ona dala podršku nekome. "Mislim da ona nije dala ovu poslednju izjavu u tako oštrom tonu kao što je preneta", rekao je Dačić dodajući da ona i svi drugi predstavnici OEBS mogu uvek o svemu da razgovaraju sa funkcionerima Srbije: "Stav Dunje Mijatović nije stav OEBS".

Dačić je juče rekao da stav predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović nije i stav OEBS, ali da i ona i svi drugi predstavnici OEBS mogu uvek o svemu da razgovaraju sa funkcionerima Srbije.

Dačić je naveo da OEBS ima Stalni savet, na kojem se utvrđuju stavovi, ali i prateće institucije i organe, poput parlamentarne skupštine i nezavisne institucije, kao što je predstavnik za medije. "Taj stav nikako ne može da bude stav OEBS, već stav institucije koja nema veze sa njim, u smislu stava cele organizacije. To je mišljenje koja ne mora da bude prihvaćeno", rekao je Dačić.

On je dodao da i Dunja Mijatović, i onaj ko će je naslediti, budući da joj uskoro ističe mandat, uvek može u Srbiji da razgovara sa bilo kojim funkcionerom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track