VUČIĆ SA HANOM: U ponedeljak otvaramo prva poglavlja, u utorak slavimo, u sredu radimo

Sastanak u vili Bokeljka

VUČIĆ SA HANOM: U ponedeljak otvaramo prva poglavlja, u utorak slavimo, u sredu radimo

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Komesarom EU za proširenje i politiku susedstva, koji je stigao u Beograd da označi otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU.

Vučić je istakao da je 14. decembar, kada će poglavlja biti otvorena, važan dan za našu zemlju, kada ćemo kao republika pokazati kakvom društvu želimo da pripadamo i šta želimo da gradimo u svojoj zemlji.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Mnogo smo radili da bismo do ovde došli, ali je mnogo posla još pred nama. Nadamo se da ćemo i tada imati podršku Hana, on je naš iskreni prijatelj i mnogo nam je do sada pomogao. To što nas očekuje nije lako niti jednostavno, ali je Srbija pokazala da se, uprkos teškim periodima, ne plaši posla i želi da ga završi pre kraja 2019. godine", rekao je Vučić na konferenciji u vili Bokeljka i istakao svoju zahvalnost Komesaru EU.

"Do sada ste više puta istakli svoju privrženost i prijateljstvo prema našem narodu. 14. decembra idemo u Brisel, 15. ćemo da slavimo, a već 16. nastavljamo sa teškim reformama. Na putu smo ka boljem životnom standardu i tipu društva kojem težimo", završava Vučić.

Han: Ovo je početak jedne divne trke

Komesar Han je podsetio da je premijer Vučić bio skeptičan kada mu je rekao da će Srbija otvoriti prva poglavlja do kraja godine, ali da su na tom putu zajedno uspeli.

"To je bilo seme koje ste sami morali da zasejete i zalivate. Sada tek počinje pravi posao. Drago mi je što kod vas postoji jaka želja da do kraja svog mandata otvorite sva poglavlja i završite posao pristupanja EU i nadam se da već u prvoj polovini sledeće godine možemo da polako otvaramo i poglavlja 23 i 24", poručio je Han Vučiću, uz čestitke Srbiji na odanosti evropskom duhu.

"Hvala vladi i građanima što su podržavali Evropu u jednom od najizazovnijih perioda u skorijoj istoriji, a to je migracioni tok, Srbija je uradila izuzetan posao u duhu koji bih voleo da vidim i među nekim državama članicama", poručio je evropski komesar. On je dodao da je EU prošle godine mogla da pomogne Srbiji nakon poplava, ali i da će biti prilika gde će Srbija moći da pomogne drugima. "I već ste nam pomogli da se nosimo sa ovom izbegličkom krizom", primetio je Han i zaključio: "Ovo je početak trke, a to možže da bude jedna divna trka".

"Saradnja sa Albancima za uspešnu Srbiju"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiju čeka težak posao kada je u pitanju pregovaračko poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, i ponovio da je potrebna saradnja sa Albancima i izgradnja zajedničke budućnosti ukoliko se želi uspešna Srbija. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle zajedničkog sastanka sa komesarom Evropske unije za proširenje Johanesom Hanom, da li očekuje da se u pregovaračkoj poziciji EU kada je reč o poglavlju 35 postavi pitanje statusa južne srpske pokrajine, rekao da se nada da se to neće dogoditi. "Mi znamo da nas čeka težak posao. Nikada nije bilo lako. Kada kažete 'eno ga Vučić u Briselu', meni je jedanput bilo lepo što su me primili kao nekoga ko dolazi sa Balkana, a svaki drugi put sam išao po najtežim mogućim poslovima i pitanjima. Tako će verovatno da bude i ubuduće", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track