NESVAKIDAŠNJA PONUDA KUSTURICE: Putine, postavi rakete u moje dvorište
Foto: Profimedia

Proslavljeni režiser najavio ruskom predsedniku

NESVAKIDAŠNJA PONUDA KUSTURICE: Putine, postavi rakete u moje dvorište

Politika -
Emir Kusturica na gala večeri u Moskvi, gde je bio specijalni gost, ponudio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da postavi rakete u njegovom dvorištu na Mokroj gori i da to bude ruska baza u Srbiji

BEOGRAD - Emir Kusturica, proslavljeni srpski režiser i rusofil, izneo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u Moskvi nesvakidašnju ponudu - da postavi ruske rakete u njegovo dvorište u Drvengradu na Mokroj gori i da to praktično bude ruska baza na Balkanu!Ova predlog „pao“ je na svečanoj večeri organizovanoj u četvrtak, povodom deset godina TV kanala Raša tudej, na kojoj je Kusturica bio među stotinama zvanica. Poznati režiser je u Moskvi bio sa suprugom Majom, a tada je sa svojim No smoking orkestrom svirao Putinu i ostalim gostima. Srpski režiser dobio je počasno mesto na gala proslavi. Među visokim zvanicama iz sveta politike i kulture sedeo je za istim stolom, rame uz rame, sa ruskim predsednikom, koji je u govoru posebno pozdravio srpskog režisera.Zanimljiv razgovorKusturica kaže da je sa ruskim šefom države imao zanimljiv razgovor.- Sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao sam juče u Moskvi, tokom proslave deset godina TV kanala Raša tudej o širokom krugu tema, ponajviše o ruskoj bazi na Balkanu, odnosno u Srbiji. Predložio sam mu da postavi ruske rakete u mom dvorištu - kazao je on.Poznati režiser je inače veliki poštovalac Rusije i Putina, čak je i na poziv ruskog predsednika boravio u njegovoj kući. Poznata je i njegova izjava da je „Putin privatno tigar svilene duše“. Ima odlične veze sa ruskim državnim vrhom i diplomatama, zbog čega je, kako je Kurir već pisao, važio za najozbiljnijeg kandidata generalnog direktora ruske televizije, koja je trebalo da bude osnovana.Kusturičina ideja naišla je na zanimljive odjeke, a pisac Matija Bećković, takođe osvedočeni rusofil, na duhovit način prokomentarisao je sve to.- Poznato je da Rusija oskudeva u teritoriji, bilo je neophodno da joj ponudi nužni smeštaj - dosetio se on.

Nedostaje još samo S-300... Drvengrad na Mokroj gori
Nedostaje još samo S-300... Drvengrad na Mokroj gori

Moguće „peripetije“

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ukazuje na „peripetije“ na koje bi sve Kusturica mogao da naiđe ako udomi ruske rakete.- Ne znam da li se to dvorište računa kao njegovo i da li bilo koje fizičko lice ima pravo da drži raketu u svom dvorištu? - upitala je ona.Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je Kusturica na simpatičan način iskazao naklonost prema Rusiji, ali da to nema političku težinu.- Kusturičinu izjavu treba shvatiti metaforično, kao izraz toplih simpatija prema Rusiji, a svakako joj ne treba pridavati preveliki politički značaj. To se Rusima svakako dopada, ali dobro je da država nastavi dosadašnju praksu vojne neutralnosti - ocenjuje on.Deo scenskog nastupaAleksandar Radić, vojni analitičar, nije baš oduševljeno dočekao potez slavnog reditelja.- Kusturica je medijska ličnost, njegova ponuda je deo njegovog scenskog nastupa i svakako ne može da se analizira s nekom ozbiljnošću. Previše su to ozbiljne teme da bi se se o njima tako razgovaralo. Da se razumemo, Srbija jeste ruinirana, godinama unazad ima loše vođe, ali nije baš u toliko lošem položaju da pojedinci odlučuju o tome gde će biti rakete - smatra Radić.Kusturica je, inače, ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu otvorio zajedno s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Čepurinom. Takođe, za Putina je govorio da je čovek „koji, kad si u društvu sa njim, voli da priča ozbiljne stvari, ali i viceve“. Šta o svemu ovome ima da kaže ministar vojni Bratislav Gašić, nije odgovorio na SMS Kurira.

USPOMENA veza ruskog vicepremijera i srpskog generalaROGOZIN SE NA TVITERU POHVALIO MLADIĆEVOM ŠAPKOM I PISMOMRuski vicepremijer Dmitrij Rogozin pohvalio se juče na Tviteru šapkom koju mu je 1995. godine poklonio general Ratko Mladić, kome se sudi u Hagu.- Ova Mladićeva šapka je uvek sa mnom. Od 1995. godine, sada dodajte ova dva pisma. Više od godinu dana su išle do mene - napisao je Rogozin.Uz fotografiju šapke postavio je i Mladićevu fotografiju i njegovo pismo koje je tek dobio.Mladić je pismo, kako se može videti na fotografiji, poslao 11. 10. 2014. godine, a kakav odnos je imao sa Rogozinom može se videti iz tog pisma jer ga je započeo rečima „Prijatelju, drugu, bratu, Rusu“.- Dok me ima, biću uz Rusiju jer je Zapad krenuo direktno na Rusiju i ceo svet. Moja duša i telo je sa vama uz pravoslavlje i majčicu Rusiju, na koju su krenuli satreti svim sredstvima! Vaš prijatelji i saborac - napisao je Mladić u pismu Rogozinu.

REAGOVANJAVladimir Todorić (DS)OpasnoPolitika u kojoj se jedan dan Bakiru Izetbegoviću peva na uvce u Knez Mihajlovoj, a drugog se neukusno nudimo Rusiji jeste opasna i kalkulantska, uz rizik da će vas sve strane videti kao nepouzdane. Aleksandar Popović (DSS)Poseban čovekProfesor Emir Kusturica uvek je bio nadaren i poseban čovek.Vojislav Šešelj (SRS)Simpatična šalaEmir Kusturica je veliki Srbin, beskrajni srpski patriota i veoma ga cenim i poštujem. Ali, naravno, reč je o jednoj simpatičnoj šali, o jednoj duhovitosti, s tim što bismo svi mi Srbi voleli pod ruski vojni kišobran i u to nema nikakve sumnje.Milovan Drecun (SNS)NeozbiljnoI neozbiljno i neodgovorno. Srbija po svaku cenu pokušava da izbegne da bude uvučena u to hladnoratovsko geopolitičko sučeljavanje Rusije i Amerike i nisu nam potrebni takvi ispadi. Kusturica neka se ipak bavi svojim poslom, a kada je o raketama reč, koliko je meni poznato, nema ni govora kod ruskih stratega da instaliraju nekakve rakete na teritoriji Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track