ČESTITKE GRAĐANIMA SRBIJE: DS žali što poglavlja nisu otvorena u vreme njihove vlasti
Foto: Fonet

Put pred Srbijom je težak i čeka je mnogo posla

ČESTITKE GRAĐANIMA SRBIJE: DS žali što poglavlja nisu otvorena u vreme njihove vlasti

Politika -
BEOGRAD - Demokratska stranka čestitala je građanima Srbije otvaranje dva pregovaračka poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj Uniji i izražava žaljenje što ti pregovori nisu započeti pre gotovo tri godine, dok su demokrate bile na vlasti.

Demokrate u saopštenju navode da su upravo građani hrabrim i odgovornim odlukama, najpre 2000. godine "kada su pobedili režim koji je Srbiju oterao u izolaciju i uvukao u rat sa svetom", a zatim i na izborima koji su usledili, sve političke aktere obavezali na otvaranje Srbije prema svetu i time zacrtali njen put ka članstvu u EU.

"DS je oduvek bila posvećena ideji moderne evropske Srbije, od tog puta nikada nije odustala, a njen predsednik Zoran Đinđić izgradnju ovakve Srbije platio je svojim životom", stoji u saopštenju.

Dodaje se i da je DS, i kao opoziciona stranka, odlučna u nameri da Srbija što pre postane članica EU, te da se uvek i na svakom mestu se za to zalaže, svesna da pristupanje Uniji nije stvar jedne vlade ili političke stranke, već budućih generacija.

Iz te sranke poručuju i da znaju da je put pred Srbijom težak i da je pred njom mnogo posla, pre svega kada su u pitanju socijalna pravda, sloboda medija, izgradnja pravne države i vladavine prava. "Svesni smo i da su ovi pregovori započeti sa zakašnjenjem od gotovo tri godine, i to sa poglavljima 35 o Kosovu i 32 o finansijama zbog čega izražvamo žaljenje", navode demokrate.

Poručuju da članstvo u EU ne sme postati samo sebi cilj.

"Put do tog članstva jednako je važan kao i samo članstvo. Na njemu se Srbija menja i kroz te promene postaje bolja. Bolja Srbija, uvek je bila cilj DS i tako će uvek i biti", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track