SKUPŠTINA: Srđan Dragojević predlaže da se TV pretplata plaća uz račun za mobilni
Foto: Nebojša Mandić

Da bude 50 umesto 500 dinara

SKUPŠTINA: Srđan Dragojević predlaže da se TV pretplata plaća uz račun za mobilni

Politika -
BEOGRAD - Poslanici su danas na početku sednice tražili od Vlade Srbije obaveštenja o pretplati za javne servise, narodnim kuhinjama, izmeštanju železničke pruge iz centra Niša i vladavini prava.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Srđan Dragojević na sednici ukazao da još nije nađen način kako će naplaćivati taksa za javni servis, od 1. januara 2016. godine. Dragojević je predložio da se umesto takse od 500 dinara, plaćanje veže za postpejd račune mobilne telefonije po 50 dinara na mesečnom nivou, kao i za kablovsku i internet pretplatu.

Prema njegovim rečima, svake godine bi se ta cifra uvećavala, kako bi nakon četiri godine došlo do potpunog rasterećenja državnog budžeta, iz kojeg su za narednu godinu izdvojene četiri milijarde dinara za javne servise. On je čestitao građanima i Vladi Srbije otvaranje pregovaračkih poglavlja 32 i 35, u nadi da put ka Evropi neće biti previše dug i mukotrpan.

Poslanik Srpske napredne stranke Milan Novaković pitao je Ministarstvo poljoprivrede koje su to privatne kompanije koje su prilikom procesa privatizacije postale vlasnici i poljoprivrednog zemljišta i koliko ih je na području Vojvodine.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Blagoje Bradić sedmi put je pitao kada će iz centra Niša biti izmeštena železnička pruga i podsetio da je grad uzeo kredit kod Svetske banke za studiju izvodljivosti za izmeštanje pruge. On je pitao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je plan Vlade za razvoj Niša i juga i jugoistoka Srbije, ističući da u Nišu ima 35.000 nezaposlenih. Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski pitala je ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković da li se zna koliko propadne proizvedene hrane i da li razmišlja o zakonu kojim bi bilo omogućeno da ta hrana ne propadne već da se upućuje narodnim kuhinjama.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović pitao je kada će se u Srbiji sprovoditi vladavina prava i kada će građanima biti garantovana stečena prava, poput prava na penziju. On je pitao i kada i kako će biti zaštićeni brojni građani koje su prevarili investitori prilikom kupovine stanova.

Inače, sednica na čijem je dnevnom redu set pravosudnih zakona nastavljena je danas. Poslanici imaju pravo da postavljaju pitanja i traže obaveštenja, na početku rada svakog utorka i četvrtka. Oni će nakon toga početi načelnu raspravu o Predlogu zakona o izvršenju i obezbedjenju, izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o uredjenju sudova, kao i dopunama Zakona o sudijama. Razmatraće se i dopune Zakona o javnom tužilaštvu i izmene i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o Državnom veću tužilaca, Zakona o Pravosudnoj akademiji i Zakona o sudskim taksama. Poslanici su sednicu počeli juče kada je samo utvrdjen dnevni red.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track