SPORAN POKRAJINSKI BUDŽET: DS optužuje ministra Vujovića za neistine
Foto: Dado Đilas

Neosnovano dodavanje transfernih sredstava

SPORAN POKRAJINSKI BUDŽET: DS optužuje ministra Vujovića za neistine

Politika -
Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) optužio je danas ministra finansija Dušana Vujovića da je izneo neistinu kada je rekao da će svota koja će se sliti u Pokrajinu naredne godine biti veća od osam odsto republičkog budžeta.

Kako je DS naveo, Zakon o budžetu Srbije za 2016. godinu, mimo Ustava i zakona, propisuje budžetu Pokrajine sredstva u iznosu većem od 30 milijardi dinara za finansiranje republičke nadležnosti - zarada u osnovnom i srednjem obrazovanju i transferna sredstva opštinama i gradovima.

"Pored ovih sredstava, ministar je u svojoj izjavi budžetu Pokrajine po prvi put pripisao i vrednost rashoda od preko 15 milijardi dinara koji će biti izvršeni direktno iz budžeta Republike, preko različitih ministarstava, a odnose se na rashode za radove na teritoriji Vojvodine", piše u saopštenju DS.

Ta stranka je podsetila da nema nedoumice oko Ustavom utvrđenog obima budžeta za pokrajinsku administraciju, te da je ta računica jednostavna i jasna.

"Sedam odsto poreskih prihoda budžeta Republike iznosi najmanje 58 milijardi dinara i toliko bi trebalo da iznose sredstva kojima Vojvodina raspolaže. Svako dodavanje transfernih sredstava je neosnovano, a naročito uračunavanje sredstava koja neće ni proći preko budžeta Vojvodine", oddao je DS. Stranka je izjavu ministra Vujovića ocenila kao "zamagljivanje stvarnosti i obmanjivanje javnosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track