PREDSEDAVAJUĆI ZAVADIO POSLANIKE: Opozicija traži smenu Bečića, Babić tvrdi da je iskusan
Foto: Dado Djilas

Predlog zahteva podršku većine

PREDSEDAVAJUĆI ZAVADIO POSLANIKE: Opozicija traži smenu Bečića, Babić tvrdi da je iskusan

Politika -
Poslanici opozicije zatražili su da po hitnom postupku bude razrešen potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić iz SNS, jer krši prava poslanika.

Iz tabora naprednjaka je poručeno da Bečić radi sa velikom posvećenošću i velikim iskustvom i da dobro poznaje proceduru.

Šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je da je demokratsko pravo svakoga da izrazi svoje mišljenje, ali da je za takonešto potrebno obezbediti većinu.

"Pažljivo sam slušao kolege koje su obrazlagale zahtev i verujte da nisam uspeo da zapamtim nijedan. Bečić radi svoj posao sa velikom posvećenošću i sa velikim iskustvom, jedan je od najiskusnijih poslanika i mislim da jako dobro poznaje samu proceduru", rekao je Babić novinarima u parlamentu.

On je naveo da Bečić, za razliku od opozicije, dane i noći provodi u parlamentu i disciplinovano prisustvuje sednicama i glasanjima.

Zahtev da Bečić (SNS) bude razrešen po hitnom postupku potpisalo je 33 poslanika opozicije, rekla je novinarima u parlamentu šefica poslanika DS Nataša Vučković. Bečić, prema njenim rečima, ozbiljno krši prava narodnih poslanika, naročito iz opozicije, time što im nedozvoljava da u punoj meri koriste pravo na repliku, na postavljanje pitanja i na kritiku vlade.

"Na poslednjoj sednici na kojoj se raspravljalo o budžetu, zloupotrebe Bečičha pokazale su svu ozbiljnost narušavanja demokratskog parlamentarnog dijaloga u parlamentu", rekla je Vučković.

Šef poslanika SDS Marko Đurišić rekao je da parlament treba da bude mesto gde će se diskutovati i gde će se sučeljavati mišljenja u normalnoj demokratskoj atmosferi, a ne na način koji Bečić sprovodi.

"Predsedavajući su najodgovorniji za to kako parlament izgleda. Bečić nije dorastao svojoj ulozi i želeo bih da pošaljemo poruku da je Srbiji neophodan dijalog, tolerancija različitih mišljenja, a ne svađa koja može da dovede i do fizičkog sukobljavanja neistomišlljenika", rekao je Đurišić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track