Najnovije vesti

(FOTO) OPOZICIJA SLOŽNA: Tražimo od SNS uslove za fer i demokratske izbore
Foto: TANJUG -

Sastanak 9 opozicionih stranaka

(FOTO) OPOZICIJA SLOŽNA: Tražimo od SNS uslove za fer i demokratske izbore

Politika
BEOGRAD - Predstavnici 9 opozicionih stranaka i pokreta zatražili su danas hitan sastanak sa Srpskom naprednom strankom, na kojem bi razgovarali o stvaranju uslova za održavanje demokratskih i poštenih izbora.
1 / 5 Foto: TANJUG -

To je poručeno posle prvog sastanka opozicije, na kojem su prisustvovali predstavnici Demokratske stranke, Nove stranke, DSS, Dveri, Pokreta za preokret, Lige socijaldemokrata Vojvodine, SDA Sandžaka, Zajedno za Srbiju, Pokreta "Dosta je bilo", a iako su bili pozvani, nisu se pojavili funkcioneri Socijaldemokratske stranke i Liberalno demokratske partije.

U obraćanju novinarima, posle sastanka u prostorijama Pokreta za preokret, predstavnici opozicije su poručili da nije bilo reči o formiranju bilo kakve predizborne koalicije, već samo o borbi za poštene izbore, budući da uslovi za tako nešto u Srbiji, ocenjuju, trenutno ne postoje.

Oni su zatražili hitan sastanak sa predstavnicima vladajuće SNS na kojem bi razgovarali o stvaranju uslova za slobodne izbore i zatražili od vlade i nadležnih organa da se razreše svi slučajevi ugrožavanja slobode kandidovanja i slobodnog izražavanja izborne volje.

Zatražili su i sprečavanje zloupotrebe državnih organa s ciljem nametanja izborne volje, ali i slobodu medija kao jedan od ključnih preduslova za slobodne izbore.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je novinarima da u Srbiji ne postoje uslovi za fer izbore, jer je nekoliko ljudi iz vladajuće SNS preuzelo ulogu institucija vlasti. On je rekao i da su predstavnici SDS i LDP bili uredno pozvani na sastanak, ali da se nisu odazvali.

"Na sastanak su pozvane opozicione stranke, a tema su pošteni izbori. Ne znam da li se nisu u tome prepoznali ili su imali prečeg posla", rekao je Veselinović.

On je istakao da na sastanku nije bilo reči o formiranju bilo kakve predizborne koalicije, jer to nije ni bila tema, dodajući da bi teško sve prisutne stranke mogle da se ujedine.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić ocenila je da su izbore u prethodne četiri godine obeležile brojne nezakonitosti, kupovina glasova i nasilje nad ljudima i vladavinom prava, a da nijedan slučaj nije rešen. Čomić je rekla da su vrata otvorena i za Borislava Stefanovića, koji je izašao iz DS.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić istakla je da je za fer i poštene izbore potrebno obezbediti slobodu medija, uz ocenu da su mediji zatvoreni za opoziciju i propagiranje različite ideologije.

Lider Nove stranke Zoran Živković istakao je da okupljene stranke ne prave predizbornu koaliciju, već su njihov cilj pošteni izbori, i naglasio da su spremni da pozovu i građane na ulice ukoliko bude kršenja izborne volje.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...