ZBOG STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA: SRS traži prekid saradnje sa Haškim tribunalom
Foto: Profimedia

Neravnopravnost tretmana haških optuženika

ZBOG STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA: SRS traži prekid saradnje sa Haškim tribunalom

Politika -
BEOGRAD - Srpska radikalna stranka (SRS) osudila je danas odluku Žalbenog veća Haškog tribunala da ponovi sudjenje bivšim čelnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i zatražila prekid saradnje sa tim sudom zbog "neravnopravnosti tretmana haških optuženika".

"Ovom odlukom još jednom je potvrđeno da su srpski radikali bili u pravu kada su upozoravali da Haški tribunal primenjuje dvostruke aršine u zavisnosti od toga da li sudi Srbima ili pripadnicima drugih nacija", navela je SRS u saopštenju.

Ta stranka je pozvala predstavnike vlasti da "hitno" zatraže intervenciju Saveta bezbednosti UN u vezi sa neravnopravnim tretmanom haških optuženika, kao i da prekinu "sve oblike saradnje" Srbije i Haškog tribunala.

Podsećamo, bivšem šefu DB Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću biće ponovo suđeno u Hagu za zločine nad nesrbima u BiH i Hrvatskoj. Žalbeno veće Tribunala nije potvrdilo potvrdio prvostepenu presudu iz 2013, kojom su oni oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice, već je naložio novo suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track