PALMA DOČEKAO DELEGACIJU: Privredna delegacija Kine u Jagodini
Foto: PR

Privredna saradnja

PALMA DOČEKAO DELEGACIJU: Privredna delegacija Kine u Jagodini

Politika -
JAGODINA - Prevredna delagacija Kine, u kojoj su 34 člana, predvođena trgovinsko ekonomskim savetnikom Ambasade u Beogradu Džu Lianćuom (Zhu Lianqu) i prvim sekretarom Ambasade, posetila je danas Jagodinu u cilju uspostvljanja privredne saradnje.

Delegaciju Kine, ispred Fabrike traka za savremeno pakovanje italijanske kompanije "Vibak" Industrijskoj zoni dočekali su predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković - Palma i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Uz konstataciju da nikada veća privredno politička delegacija Kine nije posetila Jagodinu Marković je upoznao goste sa fabrikama koje su izgrađene u Industrijskoj zoni, koje se grade i koje će se graditi.

"Ovde rade tri fabrike italijanskih kompanija, gradi se još jedna italijanska i jedna ruska, a uskoro će početi gradnju i jedan investitor iz Nemačke i voleli bi da ovde fabriku imaju i investitori iz Kine", rekao je Marković. On je kineskim privrednicima objasnio da je za investitore zemljište i infrastruktura pripremljena i besplatna, a građevinske dozvole se dobiju za jedan dan. Država je obezbedila subvencije.

"Srbija treba da iskoristi dobre prijateljske odnose sa Kinom koji su poslednjih godina na najvišem nivou što se videlo i prilikom poste premijera Aleksandra Vučića Kini", rekao je Marković.

On je dodao da u Srbiji postoji politička i ekonomska stabilnost i izrazio očekivanje da će biti dogovora oko inevstiranja, ali i u drugim oblastima pre svega kada je u pitanju turizam u Srbiji i Jagodini.Mi mnogo uvozimo iz Kine i došlo je vreme da i mi povećamo svoj izvoz u tu veliku zemlju, ocenio je Marković i podsetio na dogovor sa ambasadorom Kine Li Mačungom, prilkom njegove nedavne posete Jagodini, da iz Jagodine tri studenta odu u Kinu da uče kineski, a tri studenta dođu u Jagodinu na Fakultet pedagoških nauka, da uče srpski.

"Sa nama je privrednik koji proizvodi i prerađuje materijale za fasade, on je potencijalni investotor u Jagodini, doneo je i uzorke i spreman je na dogovor", rekao je Džu.Investicija je oko tri miliona evra pa nadalje, a kakav će biti rezultat, posle ćemo konkretno dogovoriti, istakao je Džu.

"Osim toga posle ove naše posete, ćemo preko naših investitora, trgovaca i preko naše ambasde da plasiramo sve što imate. Za neke stvari sto puta se čuje, ali je bolje kada se jednom vidi", ocenio je Džu.

"Ovde smo, da u tom pravcu, zajedno sa Jagodinom, sa predsednikom Skupštine grada Jagodine,Đ'e8nešto uradimo i unapredimo naše prijateljstvo, ostvarimo dublju ekonomsku saradnju sa Srbijom", rekao je Džu.

Delegacija Kine je, posle obilaska fabrike "Vivo", sa rukovodstvom grad imal sastanak u Skupštini grada, a zatim u pratnji domaćina posetlila Turističko sportski centar: Akva park, ZOO, Muzej voštanih figura, Izletište "Potok" sa veštačkim vodopadom i "Vivo" šoping park.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track