Vučković: Ne pravimo novi DOS, samo hoćemo fer izbore
Foto: Fonet Dragan Antonic

Okupljanje devet opozicionih stranaka

Vučković: Ne pravimo novi DOS, samo hoćemo fer izbore

Politika -
BEOGRAD - Nismo mislili da ćemo nakon toliko godina višepartijskog sistema ponovo morati da tražimo stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Bili smo uvereni da su slobodni i fer izbori osvojeni evropski standard, da ga više niko neće ugroziti, izjavila je potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković.

Vučković je rekla da okupljanje devet opozicionih stranaka i pokreta "nije stvaranje novog DOS-a, ali je dobro da postoje takve inicijative koje zahtevaju poštovanje demokratskih standarda"."Među strankama koje su se povodom te inicijative okupile postoje velike programske razlike, ali se ovde radi o zahtevu za slobodne i fer izbore što je preduslov za demokratski poredak", rekla je ona.

Na pitanje očekuje li razgovor sa liderom SNS i prihvatanje zahteva, Vučković je odgovorila da bi "bilo normalno da prihvati naš zahtev, ali ne bi nas iznenadilo da do toga i ne dođe".Komentarišete to što se pozivu na sastanak opozicije nisu odazvale LDP i SDS, stranke Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića, Vučković je rekla da je to pitanje za njih, ali da su "vrata otvorena za sve".

Na pitanje zbog čega se stalo sa reformom političkog sistema na kome je insistirala baš SNS, Vučković, koja je i šefica poslaničkog kluba DS, rekla je da "nisu bili sasvim jasni ni motivi, ni ciljevi SNS-a kad je to pitanje pokrenuto".

"Da li je to trebalo da bude uvod u ustavnu reformu ili u promenu izbornog sistema? Nažalost, gotovo cela rasprava se svela na pitanje broja narodnih poslanika. Isto tako, nije jasno zbog čega je rasprava o reformi prestala. To svedoči da ne postoji jasna strategija SNS", smatra Vučković.Prema njenim rečima, odluka o prevremenim parlamentarnim izborima zavisiti od toga "kako će se razrešiti razlike unutar SNS".

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track