RADULOVIĆ: Izbor tužilaca je već obavljen u Vladi Srbije
Foto: Fonet

Glasanje u Skupštini samo formalnost

RADULOVIĆ: Izbor tužilaca je već obavljen u Vladi Srbije

Politika -
Pokret "Dosta je bilo", na čijem je čelu Saša Radulović, ocenio je danas da je izbor tužilaca već obavljen u Vladi Srbije, a da je glasanje u Skupštini Srbije samo "formalni paravan netransparentnog postupka" tokom kojeg su prekršene sve procedure, pravila i zakoni.

"Umesto da izbor najkvalitetnijih i nezavisnih tužilaca obavi Državno veće tužilaca (DVT), odnosno struka, DVT je poslužio samo kao protočni bojler, jer je spisak svih prijavljenih kandidata samo prosledio Vladi da ona izabere, a premijerova skupštinska većina će glasati kako joj je naređeno", navodi se u saopštenju.

Taj pokret je dodao da skupštinska većina nije ni blizu kvalifikovana za takve odluke i da će u parlamentu, samo na osnovu dostavljenih biografija, izabrati dva veoma važna tužioca.

"Uvreda za zdrav razum bila bi da se poveruje da glasačka mašina, sa izmišljenim diplomama izmišljenih fakulteta, ima ikakvog uticaja na izbor tužilaca na osnovu biografskih podataka", navodi se i dodaje da su kandidati "izabrani u Vladi, po želji premijera i njegovih prijatelja i poslovnih partnera".

Pokret "Dosta je bilo" takođe je ocenio da zemlja u kojoj premijer preko skupštinske većine bira tužioce nije demokratska i da je daleko od standarda koje podrazumeva Evropska unija.

"Njih to očigledno ne zabrinjava, kao ni 2009. godine, kad je pod Tadićevom vlašću sudska i tužilačka vlast birana po kafanama", dodaje se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track