VARNICE U VLADI Vučić: Dačiću, što mi pišeš preko novina?!
Foto: Damir Dervišagić

Premijer žestoko prekorio lidera socijalista

VARNICE U VLADI Vučić: Dačiću, što mi pišeš preko novina?!

Politika -
Predsednik Vlade kritikovao zamenika zato što je javno tražio da se hitno sastane s njim

BEOGRAD - Premijer Srbije oštro je prekorio potpredsednika Vlade i lidera SPS Ivicu Dačića zato što ga je javno pozvao na hitan sastanak o saradnji!

Vučić je, naime, Dačiću javno odbrusio da mu nije jasno zašto mu se obraća i piše preko medija!Dačić je, podsetimo, pre dva dana, posle sednice Predsedništva SPS, zatražio hitan sastanak sa Vučićem kako bi razgovarali „o saradnji u narednim godinama“. Način na koji je poziv poslat, ali i hitnost sastanka iznenadili su mnoge, s obzirom na to da se njih dvojica zbog prirode posla svakodnevno viđaju. Tim više jer su samo dva sata pre sednice Predsedništva SPS Dačić i Vučić zajedno bili na konferenciji za novinare s predsednikom RS Miloradom Dodikom.Pristao da ih primiVučić je, odgovarajući na poziv, rekao da će primiti delegaciju SPS na razgovor ove sedmice. Upitan da li je zadovoljan saradnjom sa SPS, da li će ona biti nastavljena i da li je bilo reči o koaliciji, precizirao je da „nisu pričali o koaliciji“.- Uopšte ne znam ni zašto bismo to radili jer nisam dobio nikakav predlog. Meni svi izgleda pišu preko novina. Ko hoće da razgovara sa mnom, primiću ga, to važi i za Dačića. Lično sam inače uvek nezadovoljan samo sobom, tako se postižu najbolji rezultati. A svako će dobiti ocenu od naroda koju je zaslužio, bilo dobru, bilo lošu, jer narod je vrhovni sudija - naveo je premijer, precizirajući da od Dačića nije dobio nikakvo pismo.Dačić za Kurir nije hteo da precizira o čemu će tačno pričati sa Vučićem u četiri oka, ni zašto je tražio hitan sastanak. Nezvanično, u SPS su na pitanje da li to ima veze sa sve glasnijim pričama o tome da bi SPS i SNS na izbore mogli da izađu na istoj listi, odgovarali sa „videćemo“.- Sve je moguće. Ipak, to niko u stranci ne podržava, sem dvojice visokih funkcionera - kaže izvor Kurira.Naglašeno pasivanŠef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević tim povodom otkrio je samo da se sastanak tiče buduće saradnje i da nema veze sa izborima, niti predizbornim koalicijama.Na pitanje zašto je baš sada stigao poziv za sastanak, odgovorio je da „bi se to isto pitalo i da je sastanak tražen ranije“.Politički analitičar Đorđe Vukadinović konstatuje da je neobično da se Vučić i Dačić pozivaju i dogovaraju preko medija.- Izgleda i da prvi put pomalo varniči i u odnosu između Vučića i Dačića, što je čudno jer je Dačić bio naglašeno pasivan i do mazohizma trpeljiv. Ili je reč o tome da je rešio da promeni stav, ili o otporu lokalnih odbora i funkcionera SPS prema zajedničkoj listi sa SNS. Dobar deo SPS ne želi sa naprednjacima, pogotovo ne u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Naprednjaci to, međutim, priželjkuju kako SPS ne bi mogao da švrlja sa strane, ali i da bi došli do veće podrške - Vukadinović.

Milan NikolićŠUM U KOMUNIKACIJIPolitički analitičar Milan Nikolić kaže da je očigledno da postoji problem u komunikaciji između Vučića i Dačića ako se pozivaju na sastanak preko medija.- Moguće je da ima nekih problema i neslaganja. S vremena na vreme čulo se da Vučić hoće da SPS izađe iz Vlade, možda je i to razlog. Bio sam malo začuđen kada sam video da Dačić poziva premijera preko medija da se vide - zaključuje on.

REAGOVANJA - NAPREDNJACI I SOCIJALISTI BEZ KONKRETNOG ODGOVORA NA PITANJE ZAŠTO JE DAČIĆ JAVNO TRAŽIO HITAN SASTANAK SA VUČIĆEMBranko Ružić, SPSZajedničko delovanjeCilj sastanka je da se u skladu sa našom državotvornom orijentacijom obave razgovori dve vodeće stranke o zajedničkom imenitelju delovanja na polju reformskih procesa.Milovan Drecun, SNSRedovan sastanakKoalicioni partneri treba intenzivno da sarađuju, da koordiniraju i planiraju zajedničke aktivnosti. Zato na ovaj sastanak gledam kao redovan.Đorđe Čabarkapa, SPSZa bolju saradnjuSastanak će doprineti još boljoj saradnji SPS i SNS. Želimo da saradnja između dve partije bude što bolja i da postavljene ciljeve i što efikasnije ostvarimo u interesu građana Srbije.Aleksandar Martinović, SNSPremijer sve rekaoNema potrebe da se bilo šta komentariše ovim povodom jer je premijer već sve rekao o tome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track