AHMET DAVUTOGLU: Za saradnju Srbije i Turske potrebni dodatni napori
Foto: AP Sep 2015

Traži povoljnu klimu za investiranje

AHMET DAVUTOGLU: Za saradnju Srbije i Turske potrebni dodatni napori

Politika -
Turski premijer koji u ponedeljak dolazi u posetu Srbiji naglasio je da je potreban zajednički napor naših zemalja na osnovu zajedničkih interesa

BEOGRAD - Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da njegova zemlja ohrabruje i da će nastaviti da ohrabruje turske firme da više investiraju u Srbiji, dodajući da je za to potreban i dodatan napor Beograda i Ankare.

"Kao turski premijer uveravam vas da, sa razvojem pravnog sistema koji je kompatibilan sa slobodnom i kompetitivnom tržišnom privredom, ohrabrujemo i nastavićemo da ohrabrujemo naše firme da više investiraju u Srbiji. Međutim, naše firme koje su često i deo multinacionalnih partnerstava investiraće samo ako postoji povoljna, efikasna i fer klima za investiranje", kazao je Davutoglu u intervjuu za "Danas".

Turski premijer koji u ponedeljak dolazi u posetu Srbiji naglasio je da je potreban zajednički napor naših zemalja na osnovu zajedničkih interesa. "Sa jedne strane, naša vlada će uvek omogućiti turskim kompanijama da traže profitabilne mogućnosti u bilo kom delu sveta. Sa druge strane, vlada Srbije treba da olakša stvaranje poslovne klime koja daje mogućnosti za profit privatnog sektora. Verujem da će članstvo Srbije u STO, takođe, ohrabriti trgovinu i investicije u Srbiji", rekao je turski premijer.

"U svakom slučaju, kao od država na putu ka članstvu u EU to se od nas i očekuje: zajednička odgovornost nam je da uspostavimo funkcionalnu tržišnu privredu i osposobimo se da se borimo sa konkurencijom i tržišnim zakonima", smatra Davutoglu. Prema njegovim rečima, u Turskoj postoji veoma pokretljiv i globalno aktivan privatni sektor sa impresivnim preduzetničkim sposobnostima. "Kako bi ovaj aktivni kapital došao u Srbiju potreban je pravni okvir koji je podsticajan za biznis i obezbeđuje našim firmama da će njihove investicije rasti i napredovati istovremeno otvarajući radna mesta i doprinoseći razvoju Srbije", dodao je.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Z

amoljen da prokomentariše politiku Srbije prema zapadnom Balkan, uključujući i BiH, Davutoglu je ocenio da je region Balkana u periodu preispitivanja subverzivne šeme bilateralnih i susedskih odnosa iz koga su kulminirala bolna iskustva iz devedesetih godina. "Preispitivanje bilateralnih odnosa i oživljavanje saradnje su dva glavna elementa ovog novog shvatanja. Srbija je predvodnik u tome. Cenimo napore srpske vlade da pokrene i održi približavanje sa susedima u regionu na osnovu konstruktivnog pristupa uspostavljanju dobrih odnosa i unapređenju saradnje. Odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine su strateški važni za budućnost Balkana. Otuda približavanje Beograda i Sarajeva ima moć da ojača ukupnu stabilnost u regionu", smatra turski premijer.

Učešće premijera Aleksandra Vučića na obeležavanju dvadesete godišnjice Srebrenice, a nakon toga poseta Beogradu trojice članova bosanskog Predsedništva osnažili su, kako je naveo Davutoglu, proces približavanja uzajamnom dobrom voljom i konstruktivnim namerama. S druge strane, dodao je, približavanje Srbije i Albanije je paralelan kolosek interakcije "koju Beograd vešto vodi u svom holističkom pristupu stabilnom i naprednom Balkanu". "U celini narod i vlada Srbije mogu biti spokojni da će Turska uvek našim odnosima pristupati visoko uvažavajući najbolje interese Srbije. Dela govore više od reči: naši napori da uspostavimo tešnju saradnju u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina ukazuju na naše opredeljenje da promovišemo integraciju Srbije u njen region i u Evropu", kazao je turski premijer.

On je najavio de je predviđeno da se u januaru 2016. otvori zajedničko Trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, uz velikodušnu podršku poslovne zajednice. "Svi takvi koraci čine se u svetlu našeg čvrstog uverenja u nezaobilaznu ulogu Srbije kao garanta mira, dobrobiti i stabilnosti na Balkanu", dodao je Davutoglu. Srpsko-turski poslovni forum, na kojem će biti predstavljene mogućnosti za investiranje turskih kompanija u Srbiji, biće održan u ponedeljak, 28. decembra, u beogradskom hotelu "Hajat ridžensi", pod pokroviteljstvom Halkbanke Beograd i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Poslovni forum otvoriće, kako najavljuje organizator, premijeri Vučić i Davutoglu, a učestvovaće predsednik PKS Marko Čadež, kopredsednik DEIK tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović, kao i predsednik DEIK-a Omer Cihad Vardan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja