IVICA DAČIĆ: Da nije bilo SPS-a, Vojvodina bi bila problem kao Kosovo
Foto: Tanjug

Obeleženo 25 godina SPS-a

IVICA DAČIĆ: Da nije bilo SPS-a, Vojvodina bi bila problem kao Kosovo

Politika -
Vojvodina je srpska autonomija, ona je autonomija u Srbiji, a ne autonomija protiv Srbije. Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala cepanje svoje teritorije", rekao je Dačić u Srpskom narodnom pozorištu

Novi Sad -- Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je u Novom Sadu da bi, da nije bilo SPS-a, pitanje Vojvodine danas bilo internacionalizovano kao pitanje Kosova.

"Stvaranje jedinstvene Srbije za vreme SPS-a je istorijska pobeda za Srbiju i srpski narod. Vojvodina je srpska autonomija, ona je autonomija u Srbiji, a ne autonomija protiv Srbije. Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala cepanje svoje teritorije", rekao je Dačić u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) na obeležavanju 25 godina postojanja SPS-a.

On se založio da se posle pokrajinskih izbora na proleće uspostavi dobra saradnja vlasti u Srbiji i vlasti u Vojvodini, kako bi cela Srbija mogla da se razvija.

Dačić je rekao da Srbija nikada ne sme da zaboravi antifašističku borbu.

Rehabilitacija Draže Mihailovića, Milana Nedića i ostalih je velika sramota za srpsku državu, to ne radi nijedna država u Evropi. Umesto da se ponosimo antifašizmom, mi rehabilitujemo kvislinge i one koji su sarađivali sa fašistima. Naša parola je vrlo jasna: Smrt fašizmu! Ja sam skinuo sliku Milana Nedića iz Nemanjine 11, jer on nije premijer Srbije, on je fašistički sluga", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, o ulozi bivšeg predsednika SPS-a Slobodana Miloševića će suditi vreme, bez obzira šta ko mislio o njemu.

"Želim još jednom da kažem da ćemo ispraviti sve ono što nije valjalo, ali smo ponosni i na sve ono što je bilo dobro kada je predsednik stranke bio Slobodan Milošević", rekao je Dačić i dodao da je Milošević bio "kidnapovan" i odveden u Haški tribunal.

On je rekao da se seća da je Slobodan Milošević bio veoma ljut zbog onoga što se desilo u Srebrenici.

Dačić je dodao da svi oni koji su činili ratne zločine u ime Srba moraju da odgovaraju pred srpskim sudovima, ali da ceo srpski narod ne može da se proglašava genocidnim.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Dodao je da je SPS ponosan i na Josipa Broza Tita, za kojeg je rekao da je "jedan od najjačih srpskih brendova, bez obzira što nije Srbin", kao i na tradiciju Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića.

Za predsednika Vlade Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića rekao je da je on njegov "prijatelj".

Bajatović: Za neke je "B" simbol Beča i Budimpešte, ne Beograda

Predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović, koga je voditeljka programa najavila kao "budućeg premijera Vojvodine", rekao je da je "ovo srpska Vojvodina", i dodao da se zbog toga skup održava u SNP-u.

"Projekti multikulturalnosti u staroj gospođi Evrope nisu dali očekivane rezultate. Ali mi u Vojvodini znamo da živimo jedni s drugima, a ne nametnuto jedni pored drugih. Vojvodina je u svakom smislu najevropskiji deo Srbije i to nas sve obavezuje. Uostalom, šta to razlikuje nezaposlenog Srbina ili Mađara", naveo je Bajatović

Prema njegovim rečima, "neki dušebrižnici" kažu da bi Vojvodina mogla biti sledeće otvoreno nacionalno pitanje Srba.

"Kod nevelikog broja Srba u Vojvodini slovo B češće asocira na Beč i Budimpeštu nego na Beograd. Ali, mi Srbi nismo sišli s uma i niko nema pravo da proda skupo plaćeni nacionalni interes. Mi smo za autonomiju Vojvodine, najširu moguću, najevropskiju, ali koja je ograničena nacionalnim interesima Srba i Srbije. Izmišljeno i politikantsko i nacionalno štetno je Vojvodinu proglašavati otvorenim pitanjem", rekao je Bajatović.

Najavio je da će SPS inicirati donošenje novog Statuta Vojvodine, kao i zakona o finansiranju i nadležnostima Vojvodine i dodao da će sve to garantovati napredak Vojvodine.

"Dunav i Sava nisu buduća granica sa Srbijom, već zajedno sa Tisom potencijal za ekonomski napredak", rekao je Bajatović i dodao da će SPS "pogurati" i proces decentralizacije u Srbiji.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da je Srbija na "dobrom, evropskom putu". Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić pozvao je da koalicija ostane jedinstvena oko svih bitnih nacionalnih i političkih stavova.

Povećanja za penzionere, prosvetne i zdravstvene radnike nisu bila velika, ali jesu potvrda da smo uspeli da postignemo fiskalnu konsolidaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track