Najnovije vesti

NIKOLIĆ: Milošević najbolje osetio kako izgleda kada stvari oko Kosova i Metohije iskliznu
Foto: Nebojša Mandić

Ključna tema pregovora sa EU

NIKOLIĆ: Milošević najbolje osetio kako izgleda kada stvari oko Kosova i Metohije iskliznu

Politika
Na konstataciju da se u javnosti stiče utisak da Vlada Srbije više gleda ka Evropskoj uniji, a predsednik ka Moskvi, Nikolić je istakao da i Vlada i on gledaju i ka Briselu i ka Rusiji

BEOGRAD - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da nije protiv evropskih integracija, niti smatra da Srbija treba da se okrene samo Rusiji, jer da misli drugačije - to bi i rekao.

Na konstataciju da se u javnosti stiče utisak da Vlada Srbije više gleda ka Evropskoj uniji, a predsednik ka Moskvi, Nikolić je istakao da i Vlada i on gledaju i ka Briselu i ka Rusiji.

"Bitno je da održimo taj stav da gledamo na sve strane, da razmišljamo o mišljenju svih i da imamo dobre odnose sa svima i da se ne zameramo nikome, ukoliko nisu u pitanju nacionalni interesi", poručio je on u intervjuu koji će televizija B92 emitovati večeras u celini.

Nikolić je kaže da ne razdvaja Berlin i Brisel jer, kako je objasnio, najveći uticaj u Briselu ima Berlin.

"Kada imate dobre odnose sa Berlinom imate dobre odnose sa EU. Međutim, šta nudite kao alternativu ako se opredelimo za jednu stranu. Da se posvađamo sa drugom stranom?", upitao je Nikolić.

On je istakao da je Srbija opredeljena za EU što je, kako je podvukao, otvoreno saopšteno predsedniku i premijeru Rusije.

"Nikada od njih nismo dobili bilo kakvu sugestiju, prekor ili neki ignoratski ton u kome bi rekli - ako hoćete u Evropu što se nama obraćate. To nikada nisu rekli. Nikada nisu rekli ni - ovo što od nas tražite možete da dobijete ukoliko odustanete od članstva u EU", napomenuo je predsednik Nikolić.

On je takođe rekao da Srbija nikada iz Brisela nije dobila "jasne nagoveštaje" da ne može da uđe u EU ukoliko ne pokvari svoje odnose sa Rusijom.

"Mi nismo stabilni na "ili-ili", mi smo stabilni na "i-i", i mi se te politike držimo", poručio je on.

Nikolić je ukazao da Srbija sa Rusijom nema zajedničke granice i istakao da, ako bi mislio da bi naša zemlja trebalo da se potpuno okrene Rusiji, to bi i rekao.

"Kao što sam rekao da Srbija ostaje privržena članstvu u EU, tako bih i sada mogao slobodno da kažem da nisam za to da Srbija bude u EU - ali ja jesam", zaključio je Nikolić.

Milošević je osetio šta bude kad isklizne Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Slobodan Milošević najbolje osetio kako izgleda kada “stvari oko Kosova i Metohije iskliznu“.

On je u intervjuu za B92 pojasnio i zašto je bio uzdržan u reakcijama posle otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

Takođe, govorio je i o tome kakva je njegova pozicija u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Cele godine u razgovoru sa svim zvaničnicima iz Evropske unije, ali i predstavnicima država članica Evropske ubije, insistirao sam da Srbija bude nagrađena za sve muke, napor, reforme i da je najmanje što može da se uradi otvaranje ta dva poglavlja. Kada je objavljena vest, traženo je da reagujem i ja sam upozorio na poglavlje 35, pošto sve vreme, od kako smo dogovorili sa EU sastanke sa predstavnicima Prištine, upozoravam da sam iz iz EU čuo sam otvoreno da će zatvaranje poglavlja biti zatvaranje pregovora i da će postojati potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma”, rekao je Nikolić.

Foto: Beta Miloš MIšković
Foto: Beta Miloš MIšković

On je po otvaranju poglavlja rekao da nije vreme za euforiju.

“Nisam rekao da ne treba da slavimo, bi sam na slavlju koje je organizovala Vlada Srbije. Smatrao sam da treba da sve da upozorim, i pregovarače, i građane Srbije i sebe samog. Možete mnogo dobrog da uradite, a ako nešto isklizne sa Kosovom i Metohijom, a to je Slobodan Milošević najbolje osetio na sebi, onda vam je sve iskliznulo, onda vam više niko ne računa nijednu zaslugu”, dodao je Nikolić.

Nikolić je istakao i da je samo izneo svoj stav, pošto je u “velikoj meri isključen iz pregovora”.

“Marko Đurić je postao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Vlade u pregovorima, izveštava me o tome, ali ja više ne dajem instrukcije niti odlučujem. Ja nisam bio direktno uključen u pregovore, bilo je potrebno, kada sam bio izabran i kada smo ušli u pregovore, da se pokaže kako sam i ja iskreno za pregovore u Briselu i za razgovore sa Prištinom oko sređivanja odnosa. Posle je sve ušlo u svoje tokove, Vlada vodi spoljnu politiku, Ustav je razgraničio naše nadležnosti, ja mogu da predstavljam Srbiju, ne da vodim spoljnu politiku, a dosad se politika koju vodi Vlada nije razlikovala od mojih stavova”, istakao je Nikolić.

Posle njegove najave da bi o statusu KiM trebalo da se izjasne SPC i SANU, usledila je reakcija šefa diplomatije Ivice Dačića koji je rekao da to nije potrebno.

”Dačić mene nije shvatio, možda je previše zauzet politikom. Cele godine imamo problem oko imovine SPC na KiM. Znao sam i prvi upozorio da će glasanje u Unesku odlučiti o statusu SPC na KiM, njenoj imovini i njenom opstanku. Zato sam smatrao da SPC, o tome ću razgovarati sa patrijarhom, da treba da pogazi princip koji je prethodno uspostavila, a to je da ne pregovara sa Prištinom. SPC mora da iznese svoj stav”, naveo je Nikolić.

"Moja platforma nema smisla, čim se o njoj ne priča"

Predsednik je potom naveo šta je u svojoj prvoj platformi predvideo kao rešenje za SPC na KiM. ”Predviđeno je da SPC u okviru suštinske autonomije na KiM, ima status koji rimokatolička crkva ima u Italiji, koji ima Vatikan. Treba napraviti sporazum koji bi podržale sve međunarodne organizacije. Mislim da ne postoji drugačiji način. Zašto ne bi bilo realno. Imaju imovinu, stariji su, ne kažem da treba prepisivati, ne treba kao Vatikan da ima status države, ali ono što imaju dole, ne sme da zavisi od prištinskih vlasti. Zato SPC mora da se izjasni, da kaže da bilo koji autoritiet iz PR ne može da ima uticaj na naša prava, običaje, život, manastire. Ispada da se do konferencije Unesko niko nije zauzimao za status SPC, a crkva je imala stav da bi time priznala da postoji Kosovo. Pa ni mi je ne priznajemo, ali je ona prisutna dole gde mi nismo i obavlja funkcije koje mi kao država ne možemo”, objasnio je Nikolić.

Nikolić je Vladi Srbije prosledio još jednu platformu, ali odgovor nije stigao. Kaže da je to odnos prema papiru, koji nije obavezujući, a ne prema predsedniku Srbije.

”Ne verujem da sam napisao mnogo toga sa čime se Vlada ne bi saglasila. Mogli smo da razgovaramo o tome, ali nismo i smatram da je Vlada Srbije preuzela pravo i obavezu da o tome sama odlučuje. Ona ima pravo na to, mislim da je moj stav jedan od stavova”, istakao je Nikolić.

Ipak, na pitanje da li njegova platforma sada ima smisla, predsednik je odgovorio:

“Pa nema... Čim nije dobila podršku Narodne skupštine, nije otišla u Narodnu skupštinu na izjašnjavanje. Ona je izraz mog stava, ja sam se trudio da to bude napisano i da može odmah da se primeni. Ne zaboravite Zajednicu srpskih opština, to je iz moje prve platforme o KiM o to je ono za šta se držimo, kao što se držimo rezolucije 1244, sporazuma u Dejtonu, kojima nismo bili zadovoljni, ali kada protekne vreme tražite ono što je zapisao i na čemu možete da gradite opstanak svojih ideja. Mi na ZSO gradimo ideju da srpska zajednica može da ima direktne veze sa Srbijom i da odlučuje o mnogim pitanjima koja su poverena prištinskoj administraciji. Možda Albanci, pa i deo predstavnika EU, nisu to ozbiljno razmatrali kada su prihvatali”, apostrofirao je Nikolić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...