DAČIĆ: EU ne traži da priznamo Kosovo
Foto: Nebojša Mandić

Na putu ka punopravnom članstvu

DAČIĆ: EU ne traži da priznamo Kosovo

Politika -
Srbija će do 2018. ili 2019. učiniti sve da završi pregovore s EU kako bi bila spremna za donošenje političke odluke o punopravnom članstvu, smatra šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da od napretka u poglavlju 35, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom, zavisi napredak i u ostalim poglavljima, ali je problem što ni Evropskoj uniji nije jasno šta sve to poglavlje podrazumeva.

"Od Srbije nije zatražena promena stava o Kosovu i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odsnosa Beograda i Prištine ne podrazumeva priznanje Kosova", pojašnjava ministar spoljnih poslova.

Najvažniji međunarodni faktori od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pa do zemalja članica OEBa, pa Evropske unije, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja veoma pozitivno su se izražavali i izražavaju o učinku srpskog predsedavanja OEBS.

"Podsetiću da u vreme kada je Srbija preuzela predsedavanje, u Ukrajini je besneo rat i postojala je ogromna kriza. Sada je situacija znatno drugačija. Mirovna misija OEBS-a i trilateralna kontakt grupa relativno drže situaciju pod kontrolom", ističe Dačić u intervjuu Radio Beogradu 1 i dodaje da se međunarodni položaj Srbije znatno poboljšao.

(rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track