NAJNOVIJI BABIĆIZAM Zoran Babić: Zar nemate drugog magarca, pa ste mene našli?
Foto: Zorana Jevtić

Ne znaju o čemu glasaju, naprednjak briljirao

NAJNOVIJI BABIĆIZAM Zoran Babić: Zar nemate drugog magarca, pa ste mene našli?

Politika -
Većina poslanika nije mogla da nabroji ni pet od 19 zakonskih predloga koji su bili na dnevnom redu Skupštine

BEOGRAD - Na dnevnom redu Skupštine juče je bilo 19 predloga zakona, ali gotovo nijedan poslanik nije umeo za Kurir da nabroji nazive bar pet akata o kojima se raspravljalo. Posebno burno je reagovao šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić, koji nam je doslovno poručio da nađemo nekog drugog magarca da ga to pitamo!Čim je čuo naše pitanje, Babić se odmah iznervirao.- Šta je sad ovo? Trik pitanje? Ovo je stvarno neozbiljno, stvarno ne želim o tome da pričam - rekao je.Jedva natucaliNa ponovljeno pitanje da nam nabroji sedam od 19 zakona, šef naprednjaka je odgovorio:- Sedam? Vi stvarno nemate nijednog drugog magarca nego da pravite od nas magarce - poručio je Babić.Na našu konstataciju da zovemo sve poslaničke grupe, on je dodao:- Super, ajde pozovite ove iz Demokratske stranke da vidite za šta oni glasaju. Ajd ćao, stvarno, ćao - iznervirano je rekao Babić.Za nijansu uljudniji bio je Babićev kolega iz stranke Momir Stojanović, koji nam je naveo jedan zakon, a potom „da neće da se bavi tim glupostima“ i spustio slušalicu.Odgovore na pitanja izbegla je i Gorjana Marinković, sad već čuvena poslanica Pokreta socijalista, koja je opravdala svoje neznanje time što upravo glasa za jedan od zakona.- Na glasanju sam, pa ako može kasnije - rekla je Gorjana, na šta smo joj uputili pitanje za koji zakon je upravo glasala i zašto se uopšte javila na telefon ako ne može da priča. Međutim, poslanica je ostala pri svome i odbila da nam kaže za šta je glasala.Poslanik SPS Ðorđe Čabarkapa uspeo je da se doseti četiri od 19 zakona, ali je za peti potražio pomoć prijatelja.- Glasali smo za Zakon o poljoprivrednom zemljištu, zatim o porezu za dohodak građana, administrativnim taksama, „Srbijagasu“ - rekao je Čabarkapa, a kolegama dobacio: „Dajte još jedan zakon, ne mogu da se setim ovako iznenada.“Ko na pokretnoj traciObraz poslanicima osvetlali su šef poslaničke grupe socijalista Ðorđe Milićević i poslanik SDPS Meho Omerović, koji su jedini isprve nabrojali pet zakona. Takođe, dobro se pokazao i poslanik DS Jovan Marković koji je u cugu nabrojao devet zakona.Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je jedna vrsta pravnog nasilja što Skupština naprečac usvaja veliki broj zakona.- Poslanici nisu u potpunosti upoznati sa zakonima, a pojedini čak i ne znaju njihovo ime. Skupština i zakonodavstvo su ozbiljna stvar i na tome se mora temeljno raditi, a ne samo da bi udovoljili Briselu - objašnjava Anđelković.

Zoran StojiljkovićSKUPŠTINA BEZ PLANAProfesor FPN Zoran Stojiljković smatra da krivica što poslanici ne znaju zakone o kojima raspravljaju nije samo na njima.- Kad su oni dobili te zakone? Koliko su imali vremena da se njima bave? Da li postoji nekakvo planiranje rada Skupštine? Mi donesemo 800 zakona u jednoj godini, a većina posle ide na popravni. Mada to ne opravdava jedan broj poslanika koji se baš ne ističu radom i pameću - kaže Stojiljković.

ČINJENICENEKI OD AKATA NA DNEVNOM REDU- Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu- Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za Javni medijski servis- Set poreskih zakona- Zakon o privrednim komorama- Zakon o preuzimanju obaveza preduzeća „Srbijagas“ prema NIS- Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja