SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Vlast nemilosrdnom propagandom pokušava građane da uveri da žive dobro
Foto: Marina Lopičić

U 2016. nas čekaju izbori

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Vlast nemilosrdnom propagandom pokušava građane da uveri da žive dobro

Politika -
Zanemarite medijske spinove, zapitajte se koliko novca vam ostane nakon što platite sve poreze i komunalije! Da li ste zadovoljni uslovima lečenja i školovanja? Da li se osećate sigurno i slobodno, pita predsednica DSS-a

Kakvu Srbiju Vi želite i kako bi ona izgledala 2017. godine ukoliko bi Patriotski blok osvojio vlast na izborima 2016?

Želimo slobodnu i pravednu Srbiju u kojoj će građani živeti od svog rada. Državu u kojoj će o njenoj sudbini odlučivati građani, a ne strani ambasadori. Srbiju u kojoj će mediji biti oslobođeni pritiska vlasti, ali ne i obaveze prema istini. Državu u kojoj će napredovati najbolji, a ne stranci najodaniji. Srbiju u kojoj vlast neće najplodnije oranice prodavati strancima i tajkunima već davati u zakup domaćim paorima i seljacima. Pomagaćemo domaću privredu, poljoprivredu i zanatstvo. Zaustavićemo tabloidizaciju društva.

Demokratska stranka Srbije i Srpski pokret Dveri će, umesto štetnog puta u EU, uspostaviti stratešku saradnju sa Ruskom Federacijom. Sa članicama EU upostavićemo ekonomsku, kulturnu, naučnu i svaku drugu saradnju koja je u obostranom interesu.

Opozicione stranke su počele sa pravljenjem i predstavljanjem svojih izbornih programa po Srbiji. Da li možete našim čitaocima da predstavite najveće prednosti izbornog programa Patriotskog bloka i šta one znače za građane?

Poznato je da se Demokratska stranka Srbije i Srpski pokret Dveri zalažu za zaustavljanje puta u Evropsku uniju i uspostavljanje strateške saradnje sa Ruskom federacijom i da nam je prioritet odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Manje je poznato, a na tome insistiramo u predstavljanju programa širom zemlje je da nema političkog osnaživanja bez ekonomskog, niti Srbija može biti snažna država a u isto vreme ekonomska kolonija. To je sistem spojenih sudova, a preduslov razvoja je zaustavljanje rasprodaje državne imovine i neobnovljivih resursa i odustajanje od mera koje nameću međunarodne finansijske institucije.

Srbiji je potrebno vođenje samostalne razvojne politike, organizovanje jakog ekonomskog zamaha oslanjanjem na velike privredne sisteme u državnom, privatnom i mešovitom vlasništvu i domaći kapital, pri čemu privatna inicijativa mora biti zaštićena jasnom zakonskom regulativom.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Sprečavanje neumerenog bogaćenja korporacija kroz ograničavanje ekonomskih monopola i pomaganje najugroženijim kategorijama stanovništva kroz subvencionisanje osnovnih potreba i pružanje zaštite svakom građaninu nužni su zbog galopirajućeg siromaštva i jačanje socijalne kohezije stanovništva.

Država je onoliko dobra, koliko se pokaže odgovornom prema svim kategorijama stanovništva. U Srbiji niko ne sme strahovati da će umreti od gladi, hladnoće ili nedostatka zdravstvene zaštite.

Demokratskoj stranci Srbije je veoma važna i borba za političku demokratiju, razvoj građanskog društva zasnovanog na solidarnosti i pravednosti, kao i jačanju ograničene i jasno određene sfere nadležnosti suverene države. Za Demokratsku stranku Srbije je najviša vrednost slobodan građanin, odgajan u porodici zasnovanoj na moralnim i tradicionalnim vrednostima, koji odlučuje o opštim pitanjima dobrobiti zajednice i države i koji je državu koja mu tu i takvu slobodu jemči, spreman i da brani.

Prema istraživanjima javnog mnjenja Patriotski blok je veoma blizu cenzusa i ulaska u Skupštinu Srbije. Koji su prvi potezi koje planirate da uradite po ulasku u Skupštinu?

Prema poslednjim istraživanjima rejting Demokratske stranke Srbije i Srpskog pokreta Dveri je 8%. Uvereni smo da na izborima, uprkos užasnim medijskim i nedemokratskim uslovima, možemo da zabeležimo jak dvocifren rezultat. Cilj našeg nastupa na izborima nije samo da pređemo cenzus, naš cilj je pobeda naše politike i da postanemo nezaobilazan faktor u donošenju ključnih političkih odluka.

Šta biste poručili čitaocima?

Vlast nemilosrdnom propagandom pokušava građane da uveri da žive dobro i da Srbiji nikad nije bilo bolje.

Zanemarite medijske spinove, zapitajte se koliko novca vam ostane nakon što platite sve poreze i komunalije! Da li ste zadovoljni uslovima lečenja i školovanja? Da li se osećate sigurno i slobodno…?

U 2016. godini očekuju nas lokalni, pokrajinski, a verovatno i republički izbori. To je trenutak da građani dignu svoj glas i pokažu da vlast može kako hoće, ali ne i do kada hoće.

(Opozicionar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track