Dačić: Nisam toliko glup da odem od Vučića
Foto: Tanjug

Naprednjaci i socijalisti razgovarali o budućoj saradnji

Dačić: Nisam toliko glup da odem od Vučića

Politika -
Nismo govorili o personalnim pitanjima i sukobima, već o nastavku zajedničkog rada. Što se tiče opozicije, nisam lud da idem u nju, ni Barselona ne izlazi iz prve lige, rekao lider SPS posle sastanka sa partnerima iz vlasti

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na pismo koalicionog partnera Ivice Dačića i primio njega i delegaciju na razgovor. Ipak, poručio mu je da neće zajedno s njim ići na izbore.S Dačićem su, inače, u sedište SNS došli lideri PUPS i JS Milan Krkobabić i Dragan Marković Palma, ali i potpredsednici SPS Aleksandar Antić i Dijana Vukomanović.Domaćini su, pored Vučića, bili i potpredsednici SNS Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković i Bratislav Gašić. Susret je organizovan na inicijativu Dačića, koji je zahtev za razgovor poslao još u decembru.Zajednički ciljeviVučić je nakon sastanka rekao da će stranke vladajuće koalicije na republičkom nivou na predstojeće lokalne i pokrajinske izbore izaći samostalno, jer „nemaju potrebe da prave predizborne koalicije“.- Naše stranke nemaju potrebu da prave predizborne koalicije, već će svaka izaći sa svojim izbornim programom, a posle toga ćemo, pretpostavljam, u najvećem broju opština, u zavisnosti od rezultata, videti da li ćemo moći da formiramo koalicije - rekao je Vučić.On je dodao da je bilo reči o planovima za budućnost Srbije, o sprovođenju ekonomskih i političkih reformi i da je dogovoren nastavak politike približavanja EU, uz održavanje dobrih odnosa s Rusijom i Kinom.- Pričali smo i o republičkim izborima. Voleo bih da ih izbegnemo, ali to zavisi i od atmosfere u društvu i drugih okolnosti. Kad vidite da se neko ne bavi ničim drugim nego lažima, onda ne možete drugačije da odgovorite - rekao je Vučić.Navodeći uspehe koje je Vlada Srbije postigla, Ivica Dačić je istakao da takav tim ne treba menjati.

Partnerstvo iz interesa

- Nismo govorili o personalnim pitanjima i sukobima, već o nastavku saradnje. Što se tiče opozicije, nisam lud da idem u nju, ni Barselona ne izlazi iz prve lige. Nisam valjda glup da radim na svoju štetu - poručio je Dačić i, parafrazirajući „svog omiljenog govornika Tita“, poručio:- Vlast koja ima ovakvu opoziciju ne mora da se brine za svoju budućnost.Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže za Kurir da partnerstvo SNS i SPS, i pored velikih protivljenja unutar obe partije, istrajava zahvaljujući međusobnim interesima.- SPS s Dačićem na čelu više nije najveća udavača niti ključni faktor, pa da može kao ranije. Naprednjacima treba savez sa SPS zbog konačnog rezultata na pokrajinskim izborima, a SPS, opet, treba garancija da će ostati na vlasti - ističe Stojiljković.Analitičar Milan Nikolić kaže da očito postoji potreba da se srede odnosi u koaliciji i da je upravo to fokus susreta.- Verujem da će se razgovarati o izborima, odnosno ko bi mogao s kim na listu. Sem toga, to je dobra prilika da se pretrese ko je dobro radio, a ko ne - rekao je Nikolić.

Jovo BakićDAČIĆ ĆE URADITI SVE ŠTO VUČIĆ ŽELIUkoliko Vučić od Dačića zatraži da zajedno istupe na izborima, lider socijalista će to prihvatiti, tvrdi analitičar Jovo Bakić.- Dačić mora da sluša Vučića jer je ucenjen. Bez obzira na stav baze SPS, Dačić će učiniti to ukoliko to Vučić zaista želi. Međutim, teško da će to uticati mnogo na stanje u SPS, jer su svi svesni da bez Dačića ova stranka neće opstati - objašnjava Bakić.Ipak, ističe analitičar, ova Dačićeva odluka neće poremetiti rejting SPS, koji je jedan od stabilnijih.- Ljudi koji glasaju za stranke na vlasti glasaće za njih sve dok ne siđu s vlasti - rekao je Bakić.

Aleksandar VučićVELJOVIĆ ME SAVETUJE JER SMO DOBRO SARAĐIVALINa pitanje Kurira zašto je za savetnika uzeo doskorašnjeg direktora policije Milorada Veljovića, premijer Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio da je tu uradio jer je s njim dobro sarađivao.- Ministar unutrašnjih poslova je doneo odluku o smeni Veljovića jer je smatrao da tako treba i ja poštujem ministra. Želeo sam da nastavim da radim s Veljovićem pošto sam imao dobru saradnju s njim. Od njega očekujem da obavi mnogo ozbiljnog posla, što sam mu i preneo - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track